Шофьорът, който на 31 май блъсна и уби 15-годишно момче на столичния бул. "Цар Борис III", не е задържан. Той е останал на мястото на тежката катастрофа, но поради здравословен проблем е бил транспортиран в лечебно заведение. Това съобщи за Dir.bg зам.-градският прокурор на София Зорница Таскова.

Инцидентът стана край трамвайната спирка на булеварда при кръстовището с ул. "Нишава" на 31 май около 17.20 часа. 15-годишният Никола е пресичал, когато е пометен от идващия лек автомобил "Ауди". Ударът е бил толкова силен, че тялото на момчето е било изхвърлено през оградата на трамвайната спирка.

Прокурор Таскова уточни, че пробата с дрегер на водача за алкохол и наркотици е била отрицателна, като все още се очакват резултатите от назначената химическа експертиза. Не са готови и останалите експертизи по случая, които трябва да покажат с каква скорост се е движила колата, както и дали ученикът е пресичал по пешеходната пътека, но при червен светофар.

"Досъдебното производство е в начален етап, провеждат се разпити", каза още зам.-градският прокурор.

От държавното обвинение отказаха повече подробности по случая, за да не бъде попречено на разследването.

Живеещи в района на катастрофата обаче вече внесоха подписка в Столична община с искане за обезопасяване на пешеходната пътека. Хората настояват за изграждане на повдигната пешеходна пътека, удължаване на зеления сигнал на светофара и ограничаване на скоростта в този участък. Сред подписалите се над 1200 души е и майката на загиналия Никола - Галя Димитрова. След като се е подписала, почернената майка е написала: "Моля ви, не позволявайте още деца да загинат тук".

"За последния месец или два са станали три много тежки катастрофи, точно на този светофар. Ние всеки ден пресичаме и всеки един от нас се пита дали ще стигне жив до другата страна. Колите преминават и на червен сигнал, преминават с много висока скорост, вечер става много страшно", каза пък инициаторката на подписката Диана Димитрова.

По думите й, зеленият сигнал за пешеходците е много кратък и докато човек стигне до тротоара, светофарът вече показва червен сигнал.