31-годишният Серафим Юлианов Райчев е българинът, задържан за убийството на крупния бизнесмен Янис Макрис в гръцката столица Атина, съобщава "Труд".

Нашият сънародник от турски произход бе арестуван при акция вчера пред хотел в квартал Глифада с фалшиви документи. Както е известно, по време на задържането Серафим е оказал съпротива и е направил опит за бягство.

В момента в България се издирва и неговият брат, който е на 35 години и е заподозрян в съучастие в екзекуцията на Янис Макрис.

България ще окаже съдействие на Гърция по линия на международното сътрудничество, ако ни бъде поискано, във връзка с убийството на гръцкия бизнесмен Янис Макрис, за което има задържан един българин, а втори се издирва. Това декларира в кулоарите на Народното събрание министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Младенов припомни, че самото престъпление е станало миналата година. Според информация на гръцката страна е задържан български гражданин, "обявен за издирване с тяхна заповед е неговият брат", уточни министърът.

"От вчера на границите има допълнителни патрули, има готовност за въвеждане на план за действие при кризи", каза още вътрешният министър.

Маринов обясни, че българските власти следят ситуацията с мигрантите в Гърция. "Имаме информация за подготвяне на миграционни процеси от по-дълго време. Във връзка сме с всички съседни държави. Към момента в Гърция има известно напрежение. От вчера следобед сме усилили нашите граници с допълнителни патрули, имаме готовност за въвеждане и на план, който сме разработили за действие при кризи. Областните дирекции на МВР също са в готовност. Имаме информация, че ще направят опит да тръгнат към Северна Македония, но ние сме взели мерки и за нашата граница", заяви вътрешният министър.