31-годишен български гражданин с турски корени, кръстен от полицията "Немият", бе задържан вчера във връзка с убийството на 46-годишния гръцко-австралийски бизнесмен Янис Макрис, извършено в квартал Вула на 31 октомври 2018 г., съобщава "Новини бг".

В покушението е участвал и 35-годишният брат на задържания, който според информация все още е в България и се издирва.

Според полицейски източници, двамата братя са пристигнали в Гърция 15 дни преди убийството и са записани от охранителни камери в по-широката зона по време на подготвителните им дейности и преследване на жертвата. "100% се идентифицира" присъствието им на мястото на убийството. Властите разполагат с видеозапис на покушението.

Извършителите са използвали мобилни телефони за еднократна употреба на името на несъществуващи лица. След убийството двамата братя са отпътували с автобус за България, а завръщането на 31-годишният се предполага, че е свързано с изпълнението на още една смъртна присъда.

По време на ареста арестуваният е направил опит да избяга от полицейския обръч, но се е ударил в полицейска кола. 31-годишният мъж е бил с фалшиви документи по време на ареста, където е задържан във вторник, 2 април, в хотел в южния квартал Глифада.

Заподозреният до момента не е казал нито дума, откакто е арестуван. Дори и името си. В България са изпратени пръстови отпечатъци за идентифициране. Отказва да говори и да сътрудничи на полицията. Всичко, което той е казал, е чрез адвоката си. Полицаите са му сложили прякора "Немият".

Австралийските власти са разследвали дейността на 46-годишния бизнесмен Макрис, който се свързва с трафик на дрога за 13 милиона долара, както и с опит за убийство на престъпен бос в Сидни. Макрис е бил собственик на фирма за охрана.