Мъж, самонастанил се в общинско жилище в столичния квартал "Слатина", се барикадира в него и заплаши да се самозапали. Свидетели на случката разказаха, че са го видели да се залива с бензин, предаде NOVA

Преди повече от година 42-годишният Георги и брат му Алексей се настанили незаконно в къща, която е общинска собственост. В ранния следобед днес служители на Столичната община отишли да ги изведат от сградата. Единият брат, виждайки служителите, станал агресивен, като се заключил вътре. 

Така се наложила намесата на полицията, а акцията по извеждането му продължи повече от два часа. 

На място пристигнаха спецполицаи и снайперисти, а районът беше отцепен. В продължение на няколко часа те се опитваха да убедят мъжа да се предаде. През това време живеещите в съседните блокове не бяха допускани да преминават, движението на градския транспорт също беше възпрепятствано.

В крайна сметка полицаите успяха да влязат в жилищната сграда през задния ѝ вход и да обезвредят мъжа с електрошок. Той е задържан. 

Няма данни мъжът, който има криминални прояви, да е страдал от психични разстройства. В момента обаче се намира в психиатрична клиника за оценка на психичното му здраве, предаде bTV. Пред медията брат му Алексей разказа: 

"Цялата работа е, за да ни изгонят. Като искахме да се настаним, казаха, че къщата е негодна за живеене. А сега щели да настаняват някого. Брат ми се държа така, защото той направо се отказа от живота".

Хора от квартала разказаха пред БНТ, че задържаният Георги е нарушавал обществения ред, пускайки силна музика всяка вечер.

От администрацията на район "Слатина" разясниха, че сградата не е планирана за събаряне, каквито твърдения се появиха:

"Тя е предоставена с решение на Столичен общински съвет за ползване от фондация, която от месеци не може да влезе заради самонастанили се хора. Вярваме, че с общи усилия на институциите ще създадем една по-добра среда за развитието на нашите деца".