10 български граждани се барикадираха в самолет, кацнал на летище Варна, вместо в София. 

Необичайната ситуация е от петък, 26 май. Сагата започнала в Абу Даби, откъдето самолетът излетял с близо три часа закъснение. 

Това довело до невъзможност пътниците да пристигнат в столицата поради план за ремонт на летището. По информация на очевидци от самолетната компания са знаели, че кацането на летище София няма да бъде позволено. Въпреки това, без предупреждение, качили всички на самолета. Само 15 минути преди кацането във Варна пилотът обявил, че ще се приземят на погрешното летище, съобщи агенция "Фокус". 

"Поръчани са пет автобуса, които трябва да извозят всички ни от летище Варна до София. Това означава, че една голяма част от нас няма да могат да отидат на работа или да си свършат ангажиментите", казва една от жените, която отказва да слезе от самолета. 

Самолетната компания не пожелала да съдейства и на място извикала екипи на Гранична полиция, които заплашили пътниците, барикадирали се в самолета, да слязат от него с белезници. 

"Дадоха ни 10 минути да си помислим дали да слезем доброволно от самолета или ще ни арестуват, включително и децата, които се намират тук", обясняват още недоволните пътници.

Според стюарда пътниците трябвало да напуснат самолета, за да се организира транспортът им. 

"Защо ние, които плащаме вашите заплати, трябва сега да се возим с автобуса, да отменим всички ангажименти, които имаме, а вие - хората, на които ние плащаме, трябва да се приберете със самолет", питат пътниците. 

"Няма достатъчно екипаж, който да ви превози законно. Аз също водя преговори с компанията. Предал съм, че отказвате да слезете", казва екипажът на самолета. 

Клиентите на самолетната компания определиха случилото се като гавра спрямо тях. В ТикТок бяха споделени кадри от необичайния случай.

@lanemoe78

Продължението! Различни версии. Според стюарда трябва да слезем, за да се организира транспорта ни, а според служителя от летище Варна, автобусите вече ни чакали…

♬ original sound - Лидия Димитрова760

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев разпореди проверка.

"Наредих на ръководството на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" да извърши щателна проверка на причините, довели до ситуацията на летище Варна, при която пътници отказаха да слязат от самолета. Най-вече държа да бъде изяснено от проверяващите дали са спазени правата на пътниците", посочи вицепремиерът Алексиев, цитиран от пресцентъра на транспортното ведомство. Той допълни, че при установяване на нарушение ще бъдат предприети необходимите законови действия. 

Летище Варна е част от "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД. На 5 май на аерогарата беше открит активният летен сезон.