Най-малко три са жертвите на атаката днес в Утрехт, а ранените са девет, трима от които са с опасност за живота. Това съобщи "Ройтерс", като се позова на информация от кмета на града Ван Занен, който публикува съобщение в Туитър. Кметът допълва ,че не може да се изключи наличието и на повече от един нападатели.


Полицията е започнала мащабна акция за издирване и задържане на 37-годишният Гьокен Танис, както бе поправено името му в последното съобщение на властите, цитирано от телевизия NOS. Той е от турски произход и е живял в Утрехт. Тежко въоръжени полицаи бяха забелязани до сграда близо до центъра на града, където стана стрелбата. Вастите отправиха и апел към гражданите, ако забележат този човек, да сигнализират на спешен телефон на полицията. "не го заговаряйте и него доближавайте", казват още от полицията.

Репортер на холандска медия е бил в района, където е жилището на на турчина. Живеещи там твърдят, че е "с нестабилна психика, но едва ли е терорист".

Танис по-рано е бил задържан от правоохранителните органи на кралството по подозрения във връзки с терористичната групировка "Ислямска държава", съобщава турската редакция на Би Би Си, позовавайки се на турски предприемач, живеещ в Утрехт.

"Преди няколко години той беше задържан по подозрения във връзки с "Ислямска държава", но след това го пуснаха. Той не беше част от турската общност (в Холандия), а по-скоро беше самотник", твърди цитираният източник.