Родители се оплакаха, че синовете им са станали жертва на полицейско насилие. Момчетата - Кристиян Ляпев и Илиян Томов твърдят, че на 12 юни са били бити от униформени. Те са задържани след сигнал, че са насочвали оръжие срещу хора, чакащи на спирка на градския транспорт в София, съобщи bTV.

Впоследствие се оказва, че пистолетите не са истински, а играчки. Момчетата са на 18 и 19 години. От МВР съобщават, че те са задържани с помощни средства - белезници, а в хода на полицейската проверка у единия от тях е намерен пневматичен пистолет, реплика на боен пистолет "Глок", а в другия - електрошок.

"Синът ми в момента е в психическо и физическо разстройство. Чувства се потресен от случилото. В ареста никой не е обърнал внимание, че той е с тежка операция на гръбначния стълб, след спортен инцидент - той е ски състезател", каза бащата на едното момче Кирил Ляпев.

Според родителите, момчетата са стояли в колата и са разглеждали пистолети-играчки. Той е категоричен, че не са насочвали псевдооръжията към хора на улицата. След което е последвала проверка на полицаи.

"В момента, в който излизат от колата, започват да им се нанасят удари. Съпротива не е имало, затова държа МВР да извадят кадри и да покажат какво се е случило. Единият полицаи блъска и удря Крис, момчето е с яка - видимо е, че има някакъв проблем. Това са оръжия с пластмасови сачми. Те си слагат мишена и си стрелят, нито е бойно оръжие, нито е противозаконно", допълни бащата на другото момче Галин Томов.

Адвокатът на момчетата е категоричен, че има превишаване на полицейските правомощия при задържането.

"Имаме повдигнато обвинение за хулиганство по отношение на Кристиян, който реално си е играл с пистолета в колата. Явно съвестен гражданин се е обадил на тел. 112 и е предупредил за момче с оръжие, а полицията е реагирала първосигнално - дошли са пет патрулки и два мотора", заяви адвокат Николай Петров.

От МВР обявиха, че при ареста на момчетата не е употребявана физическа сила.

Вътрешният министър Младен Маринов е разпоредил и проверка във Второ РПУ.

"Вчера получих сигнал. Разпоредил съм проверка от директора на СДВР. Проверката е в ход, но общо взето случаят касае реакция на патрул, при подаден сигнал, че лица размахват оръжие", уточни Маринов.