Във Варна е образувано досъдебно производство за контрабанда на благородни метали, съобщи днес окръжният прокурор на крайморския град Красимир Конов. Той представи случая заедно с наблюдаващия прокурор Радослав Лазаров и началника на отдел "Североизточен" на ГДБОП комисар Деян Горанов.

Операцията е реализирана на 9 декември. От магазин във Варна са иззети голямо количество накити, чиято тежест е над 13 килограма. Лазаров уточни, че тепърва ще бъдат правени експертизи за количеството и качеството на бижутата, както и с какви средства са придобити.

Работната квалификация на досъдебното производство е за контрабанда, обясни още прокурорът. По думите му основната цел в рамките на разследването ще бъде да се установи произходът на изделията и дали са маркирани според изискването на българското законодателство. При операцията собствениците на магазина са предоставили документи, според които златото е с произход от 1995, 1996, 2002 и 2007 година. Това означава, че през всичките тези години изделията са стояли в магазина и не са търгувани, което е възможно, но твърде малко вероятно, посочи Лазаров.

Работата по случая продължава, все още няма задържани.