Нов вид контрабанда, свързан с предпазните средства срещу COVID-19. През януари са засечени две пратки с общо 4 милиона и 400 хиляди маски, които не отговарят на стандартите на Европейския съюз. На този фон се задържат и медикаменти, предназначени за пазара на черно.

Опитите за нелегален трафик на предпазни средства започва миналата година още в първата фаза от пандемията, когато се появяват и първите новини за недостиг.

"Имахме случаи на маски за прахово боядисване или на костюми за боядисване, които са укривани. В самото начало и потребителите, и контрабандистите не са били наясно кое какво е и кое би свършило работа", заяви Вяра Генова от Агенция "Митници", цитирана от БНТ. 

Снимка: Агенция Митници

В началото на пандемията на граничен пункт "Капитан Андреево" са задържани над 1 милион и 500 хиляди защитни маски за лице, малко над 54 хиляди опаковки антибактериален гел, както и 40 хиляди ръкавици и защитни костюма. Задържаните стоки, за които разследванията са приключили с отнемане в полза на държавата и отговарят на стандартите, са предоставени за ползване на Министерството на здравеопазването и БЧК.

"Основните пратки идват от Турция и са предназначени за Западна Европа. Укриват се по всякакви възможни начини в тайници особено когато става въпрос за медикаменти в областта на наркотрафика - между багаж, между друга легална стока, кабини на шофьори", обясни Генова.

При лекарствата трафикът е основно два типа. Единият е свързан с медикаменти, които се продават легално в трети държави, но не са одобрени за използване в ЕС, цените на черно са по-ниски. Най-често тези продукти са сексуални стимуланти, както и някои видове препарати, които се използват в бодибилдинга. През 2020 г. на "Капитан Андреево" са задържани малко над 25 хиляди разфасовки.

Вторият тип са медицински препарати под особен контрол, като например някои успокоителни. Те съдържат упойващи вещества и са предназначени за черния пазар, включително като суровина за наркотични вещества.