Прокуратурата в Кърджали е установила 4 наранявания в областта на лицето на 6-годишното дете. Психиатрична експертиза ще трябва да установи дали е била вменяема майката, наранила децето си в Кърджали, съобщи зам.-районният прокурор на Кърджали Петя Чотрова пред NOVA.

Образувано досъдебно производство за нанасяне на средна телесна повреда, за което се предвиждат до 6 г. затвор

Държавното обвинение се самосезира вчера по случая, а социалните служби изведоха детето от дома. Случаят стана известен, след като снимки и видео на 6-годишното момче бяха качени от баща му в социалната мрежа Тик-ток. На тях се виждат наранявания по лицето, които приличат на изгаряния от цигара. Веднага след това бащата и майката на 31 и 30 години бяха задържани от полицията. Социалните изведоха от дома 3-те деца на семейството

"Установено е наличие на 4 наранявания в областта на лицето, които представляват локални изгаряния. Вероятно става въпрос за изгаряния от цигари", обясни зам.-районният прокурор на Кърджали Петя Чотрова.

Извършен е оглед в жилището на семейството, като са иззети фасове, открити навсякъде в дома. Разпитани са и множество свидетели, като е назначена и съдебно-медицинска експертиза.

"Ще бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза с оглед на данните, че майката страда от умерена умствена изостаналост, което е установено с решение на ТЕЛК", уточни Чотрова.

Семейството е с три деца, които към момента са изведени.

С това семейство е работено и преди, каза директорът на "Социално подпомагане" - Кърджали Катя Димитрова.

"Никога не е имало сигнали за насилие, включително и през декември, когато колеги са посетили дома. Битовата среда там е добра за отглеждане", каза още директорът на дирекция "Социално подпомагано".

Тя обясни, че и трите деца на семейството са изведени, социалните са посещавали семейството заради ТЕЛК-а на майката, който е за над 70 процента нетрудоспособност. Това задължава социалните да наблюдават семейството.

При проверката им вчера родителите не са били на адреса, но открили бабата по бащина линия. Социалните ще направят оценка на риска и ако родителският капацитет бъде оценен като положителен, децата ще им бъдат върнати.

Самите деца не осъзнавали като агресия поведението на майка им.

"Децата не бяха натоварени емоционално по агресията, която се е случила. Нямаше проблем с извеждането им, децата бяха положително емоционално натоварени, показваха какво се е случило, без негативен оттенък към майка, която споделят, че го е извършила", разказа още Димитрова.

Бабата е заявила, че не знае какво се е случвало.

Съседите на семеството на тиктокъра, което живее в покрайнините на кв. "Боровец", са категорични, че вина за случая има изцяло майката, предаде "24 часа". Според тях жената не е полагала адекватни грижи за семейството си и се налагало в домакинството да помага майката на мъжа.