ГДБОП и прокуратурата разкриха мащабна схема за фалшиви пари и подправени лични документи. Това съобщиха на брифинг административният ръководител на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, заместникът ѝ Чавдар Пастованов и Явор Серафимов, директор на ГДБОП.

При акцията са иззети 125 хиляди евро.

Работата по разследването е започнала през април, като по случая е участвала и "Европол". Претърсени са десет адреса в София и един извън столицата.

"Иззети са веществени доказателства, от които е видно, че с определени технически средства - машини, са произвеждани неистински парични знаци, както и неистински официални документи. Става въпрос за организирана престъпна група", посочи Кирилова.

Снимка: БТА

При операцията са арестувани четирима души, сред тях има и жена. Те са задържани за до 72 часа, предстои да се внесе искане в съда да бъдат задържани за постоянно.

"Установено е значително количество такива банкноти, средства за тяхното произвеждане, както и средства за производство на неистински документи за самоличност - български и международни паспорти, лични карти, свидетелства за управление на МПС и чуждестранни такива", коментира Пастованов.

Прокурорът добави, че ще се разследва и участие на други хора в групата. Както и къде, с каква цел, и от кого се използват фалшивите евро и документи, предава БТА.

Един от задържаните в миналото е бил съпричастен с трафика на мигранти. Сред арестуваните са член на групата, който е търгувал с неистинските банкноти, такъв, който е съпричастен към производството им, както и човекът, съхранявал готовата продукция.

Всички задържани са добре известни на ГДБОП и специално във връзка с фалшифицирането.

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов посочи, че в Германия, Франция и други страни от ЕС са засечени от фалшивите банкноти, произведени от групата.

Снимка: БТА

"Основно са изготвяни и разпространявани банкноти с номинал 50 евро. Те са предпочитани за производство, тъй като са лесни за обращение. Такива банкноти са засечени в страни от ЕС, сред които Франция и Германия", заяви Серафимов.

Според ГДБОП неистинските документи са с добро качество. При акцията са иззети и средствата, с които са се изработвали фалшивите лични документи и пари.