Мъж, който се издирва от лятото във Виена и за когото се предполага, че е отговорен за две убийства на бездомни хора, се е предал на полицията, съобщава електронният сайт на ОРФ (Обществената радио-телевизионна компания). Това беше потвърдено както от адвоката на заподозрения, така и от полицията, предаде БТА.

Предполагаемият извършител е на 17 години. Както съобщава "Кронен Цайтунг", момчето чувало гласове, които му нареждали да убива. Иззето и оръжието на убийството.

Заподозреният се е предал в присъствието на адвоката си, който също потвърди пред ОРФ Виена, че момчето е отговорно за двете убийства и за един опит за убийство. Седемнадесетгодишният младеж вече не можел да се примири със съвестта си.

"Това, което в крайна сметка го е подтикнало да го направи, със сигурност е бил натискът от факта, че е издирван, към който се е прибавило и предложението за 10 000 евро за насочваща информация. Той искал непременно да приключи с този въпрос, за да не му бъде съсипан животът след десет, пет или колкото и да е години, за престъпленията, които е извършил на много млада възраст", обяснил адвокатът.

Предполагаемият убиец е завършил единадесети гимназиален клас. Той произхожда от прилично семейство, "с изключение на факта, че родителите му са се разделили докато е бил съвсем малък. Мотивът със сигурност трябва да се търси във възможно личностно разстройство", са думите на неговия правен защитник.

Убийствата бяха извършени през лятото. На 12 юли 56-годишен бездомник беше открит намушкан до смърт на пейка в парк на река Дунав във Виена-Бригитенау. Десет дни по-късно по подобен начин беше нападната и тежко ранена 51-годишна жена, която нощуваше в парк - тя алармира след нападението въпреки силните болки и оцеля. Тя обаче не успя да разпознае извършителя.  През август 55-годишен мъж беше открит на улицата през нощта с порезни и прободни рани. Малко по-късно той почина от тежките наранявания. Приютите за бездомни отговориха на трите кървави инцидента, като предложиха повече места за спане.