Над 150 немски и датски полицаи претърсиха вчера десетки жилища и канцеларии в хода на трансгранична операция срещу мрежа за трафик на хора чрез сключването на стотици фиктивни бракове, предадоха Ройтерс и АП.

В северозападни германски провинции са били временно задържани за разпит петима германски граждани по подозрение, че са вербували граждани на страни от ЕС за мними бракове. От полицията казаха, че трафикантите са вкарвали в Германия хора от азиатски държави, но не уточниха от кои заради следствената тайна.

Извършени са били обиски на места в северните градове Хамбург и Бремерхафен, на германския остров Зилт и датския остров Ерьо. Въз основа на съвместното немско-датско разследване се предполага, че престъпната мрежа е осъществила към хиляда фиктивни брака през последните две години, каза говорителят на федералната полиция Йорг Ристо.

Фиктивните бракове са били сключвани предимно на остров Ерьо, наричан "Сватбения остров". Срещу такса от 500 датски крони (67 евро) и без бюрократични спънки са били изготвяни брачни документи на датски, английски и немски език.

Ройтерс уточни, че към трима заподозрени от Източна Германия са предявени обвинения в организиране на бракове на хора от Индия и Пакистан с граждани на ЕС, предимно жени от Източна Европа, с брачни свидетелства, издадени в Кипър. Тази мрежа е получавала до 22 хиляди евро срещу всяко издадено разрешително за постоянно пребиваване в ЕС.

Полицейските акции в Източна Германия се били в градовете Лайпциг, Айленбург и Хетщед. Те са били координирани по време с акциите западните провинции.