В Силистра разбиха схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения от лекари срещу заплащане. Съпричастни към престъпната дейност към момента са шестима, сред които петима са медици. Сред тях са организаторът на измамите, председателят на ТЕЛК в града, председател на лекарска комисия към НОИ и трима лекари.

Задържани за 24 часа са един лекар и посредникът в престъпната схема, съобщи на брифинг административният ръководител на Окръжната прокуратура в крайдунавския град Теодор Желев.

Фалшивите документи са били издавани за освидетелстване на лица и завишаване процента на нетрудоспособност сред определена прослойка от граждани на територията на област Силистра, съобщи Желев, цитиран от БНР. Предстои да се установи за колко документа с невярно съдържание става въпрос, заяви още прокурорът.

Желаещите да се сдобият с фалшивите документи заплащали сумата от 300 лева на посредник, който от своя страна ги предавал по веригата. От общо иззетите 25 000 лева, 300 са били непосредствено предадени от посредника на един от лекарите.

Досъдебното производство се води от Районната прокуратура. В операцията са участвали и от ГД "Национална полиция". 

Само преди дни и в столицата бе разбита престъпна схема за издаване на фалшиви ТЕЛК-решения, като бяха задържани 7 души. Арестувани бяха трима председатели на ТЕЛК и четирима посредници.