Разкрита е престъпна група, готвела убийства и побои на прокурори и полицаи, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Тази група е съставила списък със служители на МВР и на Спецпрокуратурата, спрямо които са планирали, според доказателствата, телесни повреди, включително и убийства, каза Гешев, цитиран от БТА и БНТ.

В хода на разследването са претърсени над 100 адреса. Властите са намерили списък с имена на прокурори и полицаи, които групата е набелязала с цел убийство или побои. Двама прокурори от Спецпрокуратурата са били в този списък, както и служители на ГДБОП, СДВР и ГД "Национална полиция". Един служител на СДВР е забелязал, че е следен и познал едно от лицата, което било криминално проявено.

Гешев обясни, че готвените действия спрямо полицаи и магистрати били заради това, че тези служители са работили активно върху други разследвания, обвиняеми и подсъдими, които са членове на тази група и не само.

Десет души са с мярка за неотклонение задържане под стража. Четирима са обявени за общодържавно издирване.

Сред задържаните имало емблематични фигури от подземния свят. Един от тях е Иван Йосифов, син на Йосиф Йосифов - Костинбродския. Предполага се, че той е имал ръководни функции в групата, отбелязаха от прокуратурата.

Групата се е занимавала с разпространение на наркотици и е в полезрението на ГДБОП от средата на 2017 г. През последните месеци е разширявала дейността си в София. Принуждавала е и малолетни да продават дрога.

Задържането на основното ядро на групата е станало в средата на миналата седмица на връх Шипка. Групата била изключително мобилна и конспиративна, информира директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Специализираната прокуратура, съвместно с МВР ще продължим да работим активно в тази посока и няма да позволим абсолютно никаква форма на натиск, какъвто и да е той, каквато и форма да има, върху служители на МВР и магистрати, които изпълняват качествено задълженията си, зарече се прокурор Гешев.

Главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че ще бъдат взети "абсолютно всички мерки", които законът позволява, за "да защитим всеки един служител, всеки един магистрат, който вършейки си съвестно и по закон работата, попада в такива списъци и срещу него се планират насилствени действия".