Няма теч на информация в МВР, който да е довел до това Димитър Желязков - Очите да напусне пределите на България преди акцията в Бургас, категоричен е министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Припомняме, че ден преди мащабната операция на ГДБОП и прокуратурата в Бургас, Димитър Желязков напусна страната. Първо той отиде в Гърция, а след това в Турция, където бе заловен. На място бяха задържана участници в престъпната група за рекет, за която се смята, че той й е ръководител.

Според министъра на вътрешните работи точно, защото е заловен показва, че не е имало пробив в редиците на МВР.

"Ако беше изтекла информация щеше ли той да отиде в Гърция, в Турция и да го хванем там", попита риторично Радев. Упомена, че е разговарял на най-високо ниво. Сега чакаме Турция да си изпълни задълженията по червената бюлетината, каза Радев като не конкретизира срокове за екстрадацията на Очите. От турска страна действат експедитивно, подчерта той и припомни, че веднага са експулсирали у нас другите седем души.

Министърът благодари на турските си колеги за съдействието при залавянето на Димитър Желязков.

Главният секретар на МВР Младен Маринов каза, че това трябва да стане до 30 дни.

"Очите е задържан за 30 дни в турския арест, като в този период трябва да мине процедура пред турски съд за неговото екстрадиране у нас", каза Младен Маринов. Той допълни, че продължава да тече активна работа на територията на главната дирекция в Бургас по случая с групата около Желязков.

Радев посети днес Елин Пелин и се срещна с местния полицейски шеф и кметове от местните общини.

За резултатите от срещата в районното управление в Елин Пелин министър Радев каза, че желанията на ръководството и кметовете от региона са като навсякъде - да има повече патрули. Като допълни, че е обещано МВР да работи съвместно с ДАИ и министерството на транспорта за проверки на тежкотоварните автомобили преминаващи през общините в района.

Радев отбеляза още, че сградата на районното в Елин Пелин не е санирана и че някои от компютрите те са си купували сами.