Румънският скитник от украински произход, който беше задържан във връзка с убийството на русенската журналистка Виктория Маринова, ще бъде освободен, тъй като е установено, че няма връзка с него. Това съобщи директорът на местната полиция старши комисар Тодор Атанасов пред журналисти тази вечер. Взетите ДНК проби от чужденеца не съвпадат с тези, открити на местопрестъплението. 

Полицейският началник обяви това след няколкочасово съвещание в Русе, в което участваха вътрешният министър Младен Маринов, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова и други прокурори.

"За момента нямаме факти и обстоятелства, които да съобщим. При получаване на нова информация ще бъдете уведомени официално", каза още комисар Атанасов. 

Полицията обаче разполага с нови свидетелски показания за убийството, дадени 5 дни след него. По тях се работи много активно и това дава шансове извършителят да бъде заловен скоро, съобщи "24 часа". По неофициална информация на Нова телевизия новият заподозрян е успял да напусне България и да избяга в чужбина.

Според тези показания бруталното изнасилване и убийство на Маринова, която беше и административен директор на телевизия ТVN, е продължило около час. Тя е била убита между 12,30 и 13,30 часа в събота.

Според експерти убиецът се е гаврил с нея два пъти. Лицето на жената е обезобразено от триенето на главата в земята, показало съдебномедицинското изследване.

По-рано от полицията пък разкриха гореща телефонна линия, на която всички граждани, които знаят нещо за жестокото убийство, могат да подават сигнали - 0889562407.

Бягане по маршрута, по който Виктория Маринова е тичала преди да бъде убита, организираха днес в Русе. Доброволци от града се събраха на алеята край Дунав. Маратонът обаче не беше изпълнен по целия маршрут, тъй като полицията отново отцепи района, където беше открито тялото на 30-годишната жена, майка на 7-годишно момиченце. 

Междувременно базирана в САЩ организация за защита на свободата на словото призова за пълноценно и бързо разследване на убийството на Виктория Маринова, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В разпространено днес изявление на групата "ПЕН Америка" (PEN America) се казва, че това "ужасяващо изнасилване и убийство изисква незабавно, щателно и независимо разследване". Организацията подчертава, че ако се появят доказателства, че е убита заради работата си като разследващ журналист, тя ще бъде поредният европейски журналист, "убит в стремежа си да хвърли светлина върху корупцията".

АП припомня, че миналия месец Маринова е била водеща на телевизионно предаване с участието на двама разследващи журналисти, арестувани заради работата си по предполагаеми злоупотреби с еврофондове. Става дума за разследването на "Биволъ" за Джи Пи Груп, по данни от което прокуратурата започна разследване. Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров, че са запорирани 14 млн. лева на фирми, свързани с компанията.