Психопат - нагонен престъпник, със слаб самоконтрол. Така Росен Йорданов, бивш зам.-директор на института по психология на МВР, обрисува пред БНТ задържания в Германия Северин Красимиров, обвинен в убийството на журналистката Виктория Маринова.

"Задържаният в Германия Северин, ако се съди по състоянието на жертвата, наличните улики и информация, най-вероятно е бил под тежко въздействие на алкохол и възможно е и на психотропно вещество. Популярното название на такъв човек е психопат - нагонен престъпник, със слаб самоконтрол, със занижена самокритичност към поведението си, трудно контролира страстите си", смята Йорданов. И точно тези негови качества всъщност са дали шанс на разследващите да стигнат до него.

"Мисля, че в случая съвсем нормално, бързо си свършиха работа колегите. Поздравявам ги за това - и от Института по криминалистика и криминология, и разследващите... Случаят не е толкова сложен от криминологична или от криминално-психологична гледна точка... Просто са си свършили добре работата", обясни той.

Психологът смята, че, когато се оставят изключително много улики на местопроизшествието и на местопрестъплението и те съвпадат, когато взимаш трофеи вещи на жертвата, това е ясен индикатор, че става дума за неорганизиран тип извършител, движен от страстите си, нагоните си, моментните си желания, това облекчава работата на криминалистите, ако те подходят правилно, както са направили разследващите в случая.

"Така че, убийството е спонтанно, но мотив има - той е сексуален. И ако към това се добави алкохол или психоактивни вещества, доминацията на емоционалното над рационалното се усилва още повече", казва той.

"Хората с подобно поведение са вменяеми и дееспособни, т. е. те са напълно наясно какво вършат, но избират да вършат това, което им харесва без значение от страданията на жертвата или от нейните желания...", добави психологът.

Йорданов се съмнява във версията за съучастници и подбудители и обясни, че ако са били двама души, те биха могли лесно да контролират жертвата и не биха оставили кървави следи на местопрестъплението.

Според него фактът, че жертвата е журналист, закономерно е довел до по-широк отзвук в обществото, който на моменти е преминал допустими граници.

"Иначе такива и по-тежки случаи има не само у нас, но и в най-цивилизованите общества, тъй като никой все още не е успял да възпре прояви на асоциални или антисоциални елементи, които го носят в гените си или са продукт на определена среда", завърши той.

Припомняме, че тялото на убитата журналистка Виктория бе открито в събота, а престъплението придоби широк обществен отзвук.