Муле от разбитата банда телефонни измамници от Ветово е бил близък приятел с един от двамата обвиняеми за разчленените трупове, открити в Негован. Това съобщиха от Специализираната прокуратура.  Говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева уточни, че към този етап няма нито данни, нито доказателства за съпричастността на ало измамника към убийството в Негован.

"Единствено са установени близки приятелски отношения с обвиняемите по делото за убийството, но това не означава, че няма да се проверява всяка постъпила оперативна или друга информация", посочи Милева.

Установено е, че един от обвиняемите е бил комшия на ало измамника и той много често е пътувал с него на територията на Румъния, като целта на техните пътувания е била да пренасят парите от престъпната дейност от ало измамите в съседната държава, като много често те ги оставяли в крайпътни канавки, под табели или билбордове.

След като край язовир в софийското село Негован бяха открити два разчленени трупа, натъпкани в бидони, полицията стигна до извършителите на жестокото престъпление. Семейство Атанасови са били застреляни, а след това извършителите се опитали да се отърват от телата им. Заподозрени и задържани са двама строителни работници - Пламен Шляпашки и Георги Начев. Те са правели ремонт в едно от жилището на възрастната двойка. Научили, че скоро Атанасови са продали имот и искали да сложат ръка на парите им, за това ги убили, сочи разследването. 

След разбиването на бандата от Ветово се проверява и версията дали близкият до един от обвиняемите от Негован не е имал участие в убийството на Семейство Атанасови.

Междувременно в хода на работа на полицията са били обединени папките с доказателства за 6 телефонни измами, извършени в различни части на страната. Събрани са доказателства, че групата от Ветово действа от декември 2018 година до момента на неутрализирането й от правоохранителните органи в сряда. По време на операцията са били извършени претърсвания и изземания на 13 адреса, 12 леки автомобила и обиски на лица. Намерени и иззети са били над 50 мобилни телефона, 30 СИМ карти, включително и румънски, пластики за СИМ карти, пет газови пистолета с боеприпаси за тях, флашки, таблети, заложни билети, разписки за платежни нареждания, както и голяма парична сума и ценности. Иззети са и осем автомобила, като повечето от тях са изключително луксозни, разкриват от спецпрокуратурата. При претърсването на един от адресите на тавана, скрити в кутия за боя, са били намерени 400 грама тротилова пресовка, ведно с шнур и флакон от дезодорант, напълнен с настърган тротил, служещ за взривяване.

"Беше установено, че един от членовете съхранява пари от престъпната дейност в жилището, обитавано от неговата баба. Беше намерена сумата от 7 000 лева, скрити в чорап в женска чанта", допълни говорителят на СП.

Милева припомни, че членовете са 8 лица, като всеки от тях е изпълнявал определена роля.

"Въртачи - това са били лицата, които са въвеждали в заблуждение жертвите, мулета, както и лицата, които са контролирали мулетата. Има данни, че лицата са криминално проявени, като повечето са осъждани за телефонни измами", каза още Милева.

По случая има данни, че един от членовете на организираната престъпна група, който е играел ролята на муле, освен с телефонни измами, се занимава и с кражба на вещи от автомобили чрез използване на заглушаващи устройства в заключващите системи на автомобилите.

"Шест от задържаните лица са от град Ветово, като те нямат трудов и осигурителен стаж, това са лица с нисък образователен ценз и принадлежат към етнос бургуджиите. Много от приходите са харчени в казина, ресторант и заведения", посочи Милева.

Престъпно придобитите средства са били влагани основно в закупуването на луксозни автомобили, скъпи и имоти и мебели.

"Много от приходите от престъпната дейност те харчели по казина, ресторанти и заведения. В таз връзка с постановление на наблюдаващия прокурор е възложена данъчна ревизия в качеството им на физически лица, както е и указано на Дирекция "Национален строителен контрол" извършването на проверка относно законността на притежаваните от тях къщи и строителните книжа, с които са построени", посочи говорителят на СП.

Събрани са доказателства за съпричастност на лицата 6 телефонни измами: три в София, три в Стара Загора в периода от декември 2018 до август 2019 година. Един от случаите е измама на възрастен човек от София по вече добре познат сценарий: извършителите са накарали жертвата да вярва, че той помага на полицията да се задържат ало измамници.

"Убедили са го да се настани в хотел с цел да го изолират и му обяснили, че операцията е много секретна и за целта трябва да се използват пароли. Накарали го да закупи мобилен телефон и СИМ карта, с които да контактува само и единствено с тях. В продължение на три дни те провеждали непрекъснати телефонни разговори с този телефон, като са му внушавали, че участва в мащабна специализирана полицейска операция. В резултат на това жертвата е изтеглила всичките си спестявания. Измамата е за 130 000 лева и ценности", каза Сийка Милева.

Жертвите били наблюдавали от мулетата, които от своя страна давали информация на другите членове на групата. Комуникацията между мулето и контролиращите го лица ставало също чрез пароли. "Членовете на организираната престъпна група често пътували до Румъния, откъдето провеждали телефонните обаждания", посочи още говорителят на СП.