Има ли срастване на организираната престъпност с политиката? "Разбира се, че има" - категоричен е проф. Николай Радулов, който е ръководител на департамента по национална и международна сигурност в НБУ, в интервю за в. "Труд". Бившият главен секретар на МВР коментира ареста на Митьо Очите, когото Интерпол откри в Истанбул, в компанията на общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев и бившия депутат от ДПС Несрин Узун.

- И мафията ни не е наред, проф. Радулов. По дефиниция в цял свят "мафията е съжителство на престъпните групировки с властта - съдебна и изпълнителна". А у нас, ако съдим по политиците, арестувани в един хотел с Митьо Очите, групировките съжителстват не с властта, а с опозицията.

- И по дефиниция, и реално не е възможно проспериране на която и да било престъпна групировка без "чадър". Освен, че препират пари чрез заплащане на политици и служители на специалните служби и полицията, ръководителите на престъпните структури в последните години замислят и лично участие във властта - засега в общинската. Ето пример: Братя Галеви - общински съветници. Изборите в България са скъпо нещо и всяка партия си търси спонсори, без особено да се замисля за етичната стойност на подобно финансиране. След изборите, разбира се, дадените средства трябва да се отработят. Организираната престъпност има достатъчно пари да спонсорира при изборите и властта, и опозицията. А след изборите тя намира форми за връщане на вложените ресурси. Това формира сериозна корупционна среда, за която от ЕС непрекъснато ни критикуват.

- Политиците, арестувани с Митьо в Истанбул, бяха пуснати след 24-часов престой в наши килии. И наказателният процес засега се води главно по телевизията. Можете ли да прогнозирате кога делото ще започне и ще приключи в съда с присъди и то осъдителни?

- Досега имаме достатъчно много арестувани, но и достатъчно много от тях, които са пуснати. Говори се за многотомни дела и за твърди доказателства, събрани със СРС. Нека видим какво ще се предложи на съда и ще има ли свидетели, защото българското законодателство не поощрява присъди, основани само на СРС.

- Съобщено бе, че свидетели има. И сигурността им е гарантирана.

- Да, обаче при протакане на делото е напълно възможно част от свидетелите да ги обхване амнезия, други да се откажат от показанията си, а трети просто да се споминат. А и нашата правосъдна система не се слави със сигурна защита на свидетелите, а по-скоро с обратното.

- Струва ми се, че Митьо Очите ще се завърне скоро в родината, дори и без да изчака в Турция процеса по екстрадицията. Вие как мислите - той не би ли предпочел български арест пред турски? Помните ли как си ближеше сладоледа на плажа, когато изтърпяваше 4-годишната си присъда за наркотрафик?

- Аз мисля, че Димитър Желязков - Митьо Очите няма да се уплаши особено от българския затвор. Ако съдим по предишното му пребиваване в него, можем да очакваме, че той ще бъде примерен затворник, ще се самообразова, ще спортува, ще се явява на турнири, ще ги печели, ще следва отпуска, почивка, болнично лечение. Това, което не можем да очакваме, е превъзпитание и прекратяване на престъпната дейност. Самият затвор предлага възможности за развитие на тази дейност. Като гледаме епизодичните екшъни с "отклоняване" на затворници, можем да кажем, че известен "престой" в наш затвор дори няма да затрудни бизнеса на Желязков. Турският затвор е друго нещо, там на Желязков могат да му се случат доста неприятни неща. Тук, ако получи присъда, може и да се влоши здравословното му състояние. Престъпниците си наемат най-добрите адвокати, както се оплакваше един прокурор. Ама въпросът е за качеството на разследването. Нека обвинението се представя от най-добрия прокурор, който и да е той.

Цялото интервю четете на trud.bg