Полицията залови 19-годишния Алекс Анков, криминално проявен, който е сочен за извършил на убийството при масовото сбиване в Кюстендил, при което загина един човек и петима бяха ранени.

"Извършителят на убийството е задържан късно снощи около 23.30 часа. През вчерашния ден са задържани 12 души, проверени са и десетки адреси, разпитани са над 20 лица", каза директорът на Областната дирекция на МВР Илиян Стамболийски

"Лицето само се предаде около 23.30 часа. Докара го майка му в Областната дирекция. Не е давал обяснения до момента", каза още той.

Задържаният е от ромски произход, има две престъпления, свързани с телесни повреди. Малко преди да се предаде в полицията, той е написал в социалните мрежи: "Аз не съм убиец".

Записи от видеокамери обаче го уличават, че именно той е нанесъл фаталния удар с нож на 35-годишния мъж, който е починал.

Инцидентът стана малко след 7:00 часа вчера пред нощно заведение след масов бой между група роми и българи. 35-годишен мъж почина след пробождане с нож, а други петима са пострадали.

Двама от ранените са настанени в "Пирогов" в София. Пациентът, който беше транспортиран от Кюстендил вчера с черепно-мозъчна травма, продължава да е в изключително тежко състояние, съобщават от пресцентъра на болницата. Той е опериран и остава под активно наблюдение и интензивно лечение в реанимация, където се борят за живота му. Вторият пострадал също е опериран. Ръката му е с тежки увреждания. Предстоят му поредица от операции. Той е без непосредствена опасност за живота към момента.

Други двама пострадали са настанени в болницата в Кюстендил.

До кървавият инцидент се е стигнало след като С. Игов от известния в кюстендилската ромска махала клан Гольовци, отишъл със свои племенници рано сутринта в заведението и искал от охраната да бъде пуснат вътре. От там не му разрешили, защото мъжете били употребили алкохол. Тогава той извикал подкрепление и пристигали с няколко автомобила жители на кв . "Изток". Така се заформил боят, а след кратко преследване с нож е намушкан 35-годишен мъж, който е починал. Според една от версиите, загиналият не е бил част от двете компании, а се е опитал да ги разтърве. Заподозреният за извършител е 19-годишният племенник на С. Игов, предаде bTV.

Инцидентът доведе до протести, където хората поискаха по-строг контрол в ромската махала, която, по думите им, се е превърнала в гето, където никой не смее да влезе.

"Ние искаме да живеем в един по- спокоен град, искаме да отглеждаме децата си на по- спокойно място", коментира жителка на Кюнстендил на вчерашния протест.

"Защото ми омръзна да гледам агресия и масови проблеми, които се случват в цяла България и да виждам как органи, полиция прокуратура, държава, никой не взима никакви мерки", заяви и друг протестиращ.

В ромския квартал признават, че фамилия Гольовци тормозят системно хората, "Не само ромите от квартала, а и жителите на Кюстендил. Те се занимават с рекет, с проституция. Няма напрежение между българи и роми а напрежение между Гольовци и някакви момчета от града", разказа пред bTV жител на ромския квартал, който скри лицето си от страх от фамилията.

100 служители на Жандармерията от София са командировани в града. Днес предстои втори мирен протест на граждани.