Пореден млад българин, работил в колцентър, очаква решение на съда дали да бъде екстрадиран в Германия. Той е поискан с европейска заповед за арест почти година и половина, след като са задържани и екстрадирани други четирима негови колеги.

Всеки от младежите е обвинен, че е извършил по над сто измами на стойност над 1 милион и половина евро. Въпросът е да се разбере дали те или някой над тях е извършил тези измами. Петимата младежи са работили в колцентър, който се е свързвал с потенциални клиенти и са предлагали продажбата на софтуер за търговия с криптовалута. Според данните, с които БНТ разполага, въпросният колцентър е бил нает под наем от две търговски дружества. Едното - регистрирано в Германия, а другото - в Швейцария.

Българите, работили в колцентъра тук твърдят, че когато някой от потенциалните клиенти изрази съгласие да се запознае подробно с възможностите на предлагания софтуер, те прехвърляли комуникацията на по-горно ниво към акаунт мениджъри. По наша информация, именно тези акаунт мениджъри са част от двете дружества в Германия и Швейцария и не са били на територията на България. Те са тези, които окончателно са извършвали сделката с продажбата на въпросния софтуер, чрез който след това са присвоявани парите на клиентите.

Наказателна отговорност обаче немската прокуратура търси от най-ниското ниво. А тези млади хора са работили на трудов договор и са си изпълнявали трудовите задължения, както личи от разказа на един от тях, който застава пред камерата на БНТ.

Условно го наричаме Асен. Завършил образование в чужбина, той се прибира в родината си. Намира обява за работа в най-големия сайт и решава да отиде на интервю. Позицията е за колцентър. Одобряват го.

Разказва, че приема работата заради атрактивната заплата и фактът, че ежедневната работа с клиенти подпомага комуникационните му умения.

Оказва се идеалният кандидат за колцентъра. Той е млад, добре образован, владее перфектен английски, ползва и немски. След кратко обучение започва да предлага първоначално на англоговорящи, а по-късно и на немскоговорящи потенциални клиенти софтуер за търговия с криптовалута.

"Преките ми задължения бяха свързване с клиенти и предоставяне на услугата, която предоставяше фирмата. Като самите клиенти бяха предоставени от някакъв тип система, която набираше клиенти по някакъв начин. Не съм напълно сигурен точно как", разказва Асен.

"Беше автоматизирана система. От някъде се набираха номера и имена на клиенти. На потенциални клиенти. Обяснявахме им това, което беше обяснено на нас от преките мениджъри. И стига човекът да бъде съгласен, го препращахме вече към, както го наричаме, "акаунт мениджър", който да обсъди с него възможностите за изкарване на пари с въпросния софтуер. Цялата тази информация се предава по електронен път. Т.е. той не знае кои са "акаунт мениджърите".

Казва, че не знае дали са били на територията на България или на друга държава: "Няма как да знам. Възможно е да са били на територията на България, възможно е да са били някъде другаде, не знам. Цялата връзка се осъществяваше по електронен път или прекият мениджър се свързваше с тях по някакъв начин."

И докато работи там не е знаел кой е собственикът на този колцентър. "Впоследствие разбрах, че собственичката е сръбско лице. Нямам представа коя е, не съм я виждал никога", казва Асен.

През лятото на 2021 година Асен няколко дни е в болничен. Тогава в колцентъра имало съвместна акция на разследващи от Германия и България. Задържани са четирима от колегите на Асен, които като него имали задачата за първоначално свързнване с клиенти.

Не са задържани обаче преките миениджъри, нито тези, които са осъществявали крайната сделка по продажба на софтуера, с който след това е извършвана измамата и присвоявани парите на клиентите. Собственичката на колцентъра пък се е прибрала в Сърбия и също не е задържана. Така в ареста засега се оказват само младите българи, които са работили на трудови договори в колцентъра, а заплатите си получавали само по банков път.

Асен е задържан преди месец и половина в град в Централна България. Бил е там на тиймбилдинг с фирмата, в която е започнал да работи, след като колцентърът е затворен. Всъщност той дори през Бюрото по труда е успял да напусне предишната си работа, тъй като шефовете и собственичката на колцентъра са се разбягали след акцията миналото лято. Задържан е, след като се е регистрал в хотела, а неговата европейска заповед за арест е издадена в средата на юли тази година. Сега делото за екстрадиция се гледа в окръжен съд.

Досега в България не е издаван отказ за изпълнение на европейска заповед за арест, но съдилища в Германия, Франция и Великобритания са отказвали да изпълнят издадени от България заповеди. Според адвокат Михаил Екимджиев, ако съдът провери щателно дали има достатъчно доказателства, а не само твърдения за извършено престъпление и ако установи, че няма достатъчно такива доказателства, може мотивирано да откаже екстрадиция. Последната дума обаче е на съда.