Новината, че са унищожени скални рисунки в пещерата Магура в Северозападна България е фалшива. Това заяви за БНР кметът на Белоградчик Борис Николов. Той беше категоричен, че проверката, която е направил директорът на Историческия музей в града Ивайло Крумов в пещерата по повод съобщения в медии, че върху рисунки са изписани две лични и едно фамилно име, доказва, че вандалски акт няма.

"Драстични нарушения на "Ловната сцена" няма, личат си някакви драскотини, но подобни нарушения има почти в цялата пещера. Самата "Ловна сцена" е абсолютно запазена", каза пред БНР Ивайло Крумов.

Ще бъде монтирано видеонаблюдение в залата с рисунките, съобщи БНТ.

Доц. Стефан Александров, ръководител на проект за създаване на 3D модел на рисунките, заяви, че "тези снимки са направени веднага след входа на галерията с рисунките, преди така наречената "Ловна сцена", която е една от най-известните, може би на пет, шест метра от нея, така че самата ловна сцена и тези рисунки не са засегнати". По думите му, това разбира се, в никакъв случай не омаловажава тази вандалщина, която са я направили най-вероятно млади момчета, защото се нарушава целостта на паметник на културата".

В момента се подготвя документацията, свързана с предстоящото включване на праисторическите рисунки в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, добави кметът Николов.