Полицай от РПУ-Гоце Делчев е заплашвал младежи от село Вълкосел с побой при проверка, като униформеният е заснет на видеоклип. Кадрите са разпространени в социалните мрежи, а със заповед на главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев е разпоредена незабавна проверка.

Случаят е от 14 януари, когато около 1 часа полицаят спира група млади мъже за проверка в гоцеделчевското село.

От клипа се чува как униформеният Георги Димитров заплашва един от тях с думите: "Ще те ударя, ще ти строша носа. Какво като има камера? Ще те кача в патрулката, ще те откарам в Абланица и там ще те ударя. Не ми се прави на отворен". 

Съселяните на младежите излязоха на протест тази сутрин, като твърдят, че това не е инцидентно поведение от страна на служителя на реда. Хората от Вълкосел твърдят, че Димитров и колегите му обикалят селото нощем с патрулката, която е със загасени фарове. 

Кметът на селото Меджетил Мименов заяви пред bTV, че е сигурен, че младежите не са предизвикали полицаите. 

"Всички сме се събрали сега, защото искаме да има контрол, но не и такъв полицейски произвол. Явно е тенденциозно. Други подобни случаи има, но няма доказателства. Хората се притесняват", добави той.

От пресцентъра на МВР уточниха, че целта на разпоредената проверка е да се установи истинността на изнесените твърдения за системния тормоз от страна на полицейски служител срещу жители на село Вълкосел. В рамките на инициираната от главния секретар на МВР проверка ще бъдат проведени разговори с кмета на Вълкосел и с местното население.

В областната дирекция на МВР в Благоевград вече е започнала отделна дисциплинарна проверка. Ръководството на МВР няма да толерира подобно поведение и действия от страна на полицейски служители, категорични са от вътрешното ведомство.