Нова гонка на автобус, превозващ нелегални мигранти, завърши със задържане на шофьора от полицията. Случката е от 5.30 часа тази сутрин, предаде БНР.

Автобусът с турска регистрация се е движил по магистрала "Тракия" в посока София. Водачът не се е подчинил на подаден сигнал да спре и полицаите са започнали да го преследват. Малко преди столицата превозното средство е спряно, а шофьорът - задържан.

В автобуса са открити 41 нелегални мигранти - 37 от тях са били в багажното отделение, а останалите - на места за пътници.

По случая работят СДВР и ОД на МВР София.

В края на август при преследване на автобус с нелегални мигранти загинаха двама полицаи, след като превозното средство се вряза в патрулната им кола на оживено кръстовище в Бургас. Гонката е продължила близо 50 километра между Малко Търново и Бургас, а в морския град дежурните полицаи се включили в преследването, като се опитали да спрат шофьора на автобуса, препречвайки пътя му в кръгово кръстовище.

Полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев загинаха на място, а вътрешният министър Иван Демерджиев обяви началото на проверка за участие на служители на МВР в каналите за трафик на мигранти.

Миналата седмица министър Демерджиев съобщи, че поне десетима гранични полицаи са участвали в схеми за трафик на хора. Те са били в различни териториални подразделения на дирекция "Гранична полиция".

"Вътрешна сигурност" работи по изясняването на този въпрос, взаимодействайки с прокуратурата. Ще пристъпим към преместване на хора, за които нямаме достатъчно доказателства, че са замесени в такъв трафик, но имаме убедителни данни", увери служебният министър.