1.703 кг сребърни накити откриха в бельото на румънска гражданка митнически служители и гранични полицаи  на ГКПП Капитан Андреево, съобщиха от Агенция "Митници".

Дамата пътувала в лек автомобил с румънска регистрация. Колата, марка "Фолксваген Пасат", е задържана на ГКПП Капитан Андреево при влизане от Турция. Шофьорът и неговите две спътнички, всички румънски граждани, са заявили пред българските митнически служители, че не внасят нищо за деклариране.

Автомобилът е селектиран за щателна митническа проверка. По време на проверката и при личен преглед на пътуващите в колата румънски гражданки, в бельото и по дрехите на една от тях, митническите служители откриват изделия от бял метал.

От сутиена, долното бельо и джобовете на панталона на дамата са иззети 571сребърни бижута, сред които 408 медальони, 43 пръстени, 24 гривни, 25 синджира и 71 чифта обеци. Направената експертиза от  вещо лице  е установила, че сребърните бижута са с висока проба 925, с общо тегло 1.703 кг и са на стойност  6 800  лева.

Контрабандните сребърни изделия са задържани и подлежат на отнемане в полза на държавата, според разпоредбите на Валутния закон. На румънската гражданка е съставен акт за нарушение на Валутния закон.