Петима души от организирана престъпна група са задържани за разпространение на наркотици в старозагорското село Дъбово, община Мъглиж. Лицата, сред които и двама ученици - близнаци, са съхранявали канабис в църква, стана ясно от брифинга на Окръжна прокуратура - Стара Загора и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Окръжният прокурор Дичо Атанасов обясни за какво става дума: "Наглостта на хора от тази категория извършители стига дотам, че в определен период от време тези високорискови вещества са били съхранявани в сградата на храма в село Дъбово". Обвинителят уточни, че определен човек, в качеството си на обслужващ персонал, е имал достъп до храма. Лицата са съхранявали големи количества коноп - задържани са 43 килограма суха листна маса и 275 килограма сурова листна маса.

Двама от участниците в организираната престъпна група са ученици на 18 години, които са подпомагани в дейността си от техните родители. Има и пето лице, което няма роднинска връзка с групата, коментира заместник-директорът на ГДБОП Любомир Николов.

Към момента няма данни дрогата да е била разпространявана в училища. Такива количества могат да се съхраняват и с други цели, сред които трафик, обясни той.

Разследването до момента е установило, че групата работи от началото на тази година.

Специализираната полицейска операция е проведена под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Стара Загора по образувано преди това досъдебно производство.

"В настоящия момент всички сме свидетели на едно порочно явление, а именно разпространението на високорискови наркотични вещества както в областта, така и в цялата страна", отбеляза окръжният прокурор.

 

Спрямо петимата са повдигнати обвинения за четири тежки умишлени престъпления. За всяко едно е предвидено различно наказание, обясни наблюдаващият прокурор Петя Драганова.

Задържаните са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел - получаване на доходи от престъпна дейност, свързана с извършване на престъпления против народното здраве - държане и разпространение на наркотични вещества и засяване и отглеждане на растения от рода на конопа. За всяко отделно престъпление е предвидено отделно наказание "лишаване от свобода", посочи Драганова. Най-тежкото предвидено наказание е "лишаване от свобода" от пет до 15 години и глоба в размер на 20 до сто хиляди лева за държане на наркотични вещества с цел разпространение.