Петима икономически полицаи от столичното Четвърто РУ са задържани за рекет над търговци - собственици на заведения . Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Полицаите искали "такса спокойствие" от търговци в столичния квартал "Лозенец", за който отговаря Четвърто РУ, поясни заместник-главният прокурор Иван Гешев, като допълни че става дума за организирана престъпна група.

Иванов посочи, че сред задържаните има и служител на ръководна позиция, но не коментира дали става въпрос за началника на сектора.

За част от търговците вноската била непосилна, но не бе посочен нейния размер.

Гешев и Иванов бяха лаконични и не дадоха повече подробности, тъй като реализацията е съвсем прясна - от тази сутрин.

"Действията, които се провеждат, започнаха в рамките на предишните няколко часа. Подробна информация по случая ще дадат на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура и ръководителят на "Вътрешна сигурност" в МВР, които са двете основни структури, които работиха", заяви Гешев. Той благодари на полицаите, които са работили по случая.

В същото време на столичния булевард "Васил Левски" има задържани други трима души, двама от които криминално проявени. Акцията срещу тях била след сигнал за кражби от коли. За да ги задържат обаче, полицаите се наложило да ползват стоп-патрони, уточни Иванов и посочи, че дори имало преследване.

Иван Гешев заяви на свой ред, че вероятно следващата седмица ще има още трима обвинени по делото срещу Елена Йончева. Става дума за лица от обкръжението на Цветан Василев, които се занимавали с регистрации, посочи заместник-главният прокурор.