Божидар Божилов от Перник е един от двамата задържани българи по аферата с колумбийския кокаин на картела "Клан дел Голфо", конфискуван в Италия. Мъжът е издирван от съда в Триест за трафик на 10 килограма кокаин през август миналата година. Оттогава му е наложено задържане под стража от съда в град Триест, регион Венето. Именно в италианския град бе основната част от акцията, която бе в 6 страни.

Ако бъде признат за виновен Божилов може да получи до 20 години затвор и санкция от 260 хиляди евро.

Днес Софийският градски съд разгледа мярката на Божилов по европейската заповед за арест. Съдът го остави в ареста с мотива, че има опасност да се укрие и да извърши нови престъпления.

В съдебната зала мъжът заяви, че работи на черно в строителството. Божилов поиска превод на български език на заповедта, тъй като не владее английски и италиански. Според източници близки до разследването перничанинът е направил опит да напусне страната през летище София, когато е бил задържан от полицията.

Кръстанов поиска да остане на свобода. Обясни, че не е бягал, вчера е трябвало да пътува за Италия заедно с роднини. Целта била да присъства на дипломирането на дъщеря си, която е студентка, предаде БНТ.

От прокуратурата заявиха, че Божилов е осъден през 2019 година за наркотици и участие в организирана престъпна група. Освен това е известен и на полицията в Италия.