Има задържан във връзка със случая с нелегалните мигранти край софийското село Локорско. Това обяви пред журналисти в Смолян министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. По думите му, срещу мъжа преди време е водено дело за каналджийство. 

"Полицейските органи си свършиха работата. Установили сме всички, които имат отношение към този случай. Ще има изявления на мястото, директорът на СДВР е там, както и директорът на Главна дирекция "Национална полиция". Искам да подчертая само едно: Този, който стои в дъното на това нещо, довело до този трагичен инцидент е човек с досъдебни производства, човек осъждан за каналджийство", каза Демерджиев.

Министърът припомни, че са внесли в парламента законопроект, с който настояваха да се вдигнат наказанията за каналджийство. "Ето ви един пример до какво води това. Отговорът някой дали направи нещо по темата: Не, никой не направи нещо. И въпроса отново се поставя пред полицията. Полицията винаги си свършва работата в тези случаи, свършила я е и сега. Резултатите ще бъдат обявени. Крайно време е и парламентът да си свърши работата и да приеме това, което се иска като инструмент, за да можем да се борим с каналджийството", каза още Иван Демерджиев.

По информация на БНР арестуваният е собственикът на камиона, в който загинаха 18 нелегални мигранти. Той е задържан в Бургас. По непотвърдени данни мъжът е отишъл да обяви за издирване или за откраднато превозното средство и е бил задържан от полицаите в морския град. Камионът е с търговищка регистрация, въпреки това мъжът е отишъл в Бургас.

Към момента се изяснява неговата съпричастност към случая, дали наистина возилото е откраднато или той по някакъв начин е замесен в опита за трафика на мигранти.

Сигналът за изоставения тежкотоварен автомобил с търговищки номера в землището на Локорско е подаден около 14.15 часа. В специално изграден тайник са били скрити над 50 нелегални мигранти, като 18 от тях са изгубили живота си. Сред жертвите е и едно дете на видима възраст 6-7 години.

34 души са хоспитализирани в лечебни заведения, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Сред пострадалите са и пет деца. 

"Хоспитализираните в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" пациенти са в тежко състояние, но не животозастрашаващо. Всичко, което е необходимо, като оказване на спешна помощ, реанимационна дейност и изследвания, се прави от колегите тук", каза министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, след като на място се запозна със здравословното състояние на пострадалите при инцидента.

По-късно здравният министър беше и във ВМА, където също са настанени пациенти.

Към 17:30 ч. в УМБАЛ "Св. Анна" - София са хоспитализирани 7 души, във Военномедицинска академия - 8 (петима в реанимация и трима в токсикология), в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" - 7 (от които двама в реанимация), в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" - 4, в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда - 4 и четирима в Медицинския институт на МВР (МВР болница).

Министър Меджидиев посочи, че веднага след сигнала за инцидента от Центъра за спешна медицинска помощ - София са изпратени 6 екипа. "Към момента се справяме със ситуацията. Колегите реагират изключително бързо и професионално. Лечебните заведения веднага са осигурили допълнителни екипи. Ще окажем на пострадалите най-добрата възможна медицинска помощ", категоричен е д-р Меджидиев.

Починалите мигранти или са се задушили, или са били смачкани от дървения материал, под който е бил тайникът. Според медиците хората са били с дни без вода, храна и достатъчно кислород. 

Криминалисти проверяват на кого е регистриран камионът, както и дали табелите не са крадени или бракувани. Разследването е поето от Националната следствена служба. На мястото, където е открит тежкотоварният автомобил, са директорът на СДВР Калоян Милтенов, градският прокурор на София Илияна Кирилова и директорът на НСлС Борислав Сарафов.