Мъж е задържан в Пловдив при акция на ДАНС и Областната дирекция на МВР. Той е разпространявал фалшива информация, че в едно училище в Пловдив има 100 заразени с коронавирус, но ръководството на учебното заведение крие това. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред bTV.

"У този човек са открити и малко количество наркотици. Искам да предупредя всички, че в такава ситуация не бива да си играят със страховете на хората. Следим и онлайн пространството. Ситуацията е идеална среда за измамниците. Имаме единични такива случаи. Има изготвени указания от МВР, които се разпространяват към гражданите, за да им дадем съвети по отношение на ситуацията в момента. Схемата е старата - имате близък, който се нуждае от скъпо лекарство за коронавирус или трябват пари, за да бъде настанен с болница. Хората не могат да преценят ситуацията заради страха и те се доверяват", посочи Маринов.

Пред БНР директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Йордан Рогачев уточни, че задържаният мъж е чужд гражданин. 

Студентът по медицина Нилой Сил, роден през 1998 г. в Бангладеш, гражданин на Великобритания, е разпространявал невярната информация в WhatsApp студентска мрежа на Медицинския университет /МУ/ - Пловдив. Той е съобщил, че е присъствал на заседание на ръководството на МУ, на което е станало ясно, че има над 200 заразени, някои от тях студенти в тежко състояние, но е взето решение това да се крие.

Рогачев уточни, че лицето живее на ул. "Гладстон" и при обиск у него е намерено около един грам марихуана. Случаят е докладван на прокуратурата.

Общо 7 досъдебни производства са заведени срещу хора, неспазващи наложената им задължителна карантина заради коронавируса. Пет от тях са в Софийска област, 1 - в Монтана, 1 - във Варна.

Вътрешният министър допълни, че е имало и един случай в Благоевградско на човек, открит в друго село в изключително нетрезво състояние, но това било преди обявяването на извънредното положение. Младен Маринов прикани всички да спазват наложената карантина. До неделя с тази мярка са били малко над 400 души. Според него по-трудно се работи в махалите, където се събират повече хора, сега контролът там е по-интензивен, направени са и срещи с лидери на подобни общности.

Той каза, че за полицаите има достатъчно маски и ръкавици, предстоят и нови доставки.

"Полицаите работят в непредвидима среда и имат маски и ръкавици за защита от вируса. За полицаите, които се налага да работят в доказано заразена среда, има и предпазни костюми. Предстои да дойдат и нови доставки на предпазни средства. Има достатъчно предпазни средства за всички, които работят на първа линия", каза още Младен Маринов.