Откритото отвлечено 18-годишното момиче от Добрич е било дрогирано и жестоко малтретирано в продължение на повече от 20 дни, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред "Фокус".

Тази сутрин от МВР съобщиха, че то е било открито в жилището на 32-годишен криминално проявен мъж, където е било държано против волята си. По-късно стана ясно, че той се казва Мирослав Дяков.

По-късно Арнаудова уточни, че макар момичето да е било обявено за издирване, то е било намерено случайно. По сигнал на гражданин на 24 юли е извършено претърсване в дома на родителите на задържания, където е открито малко количество наркотични вещества.

"След което, по инициатива на разследващите, е извършено претърсване и в неговия собствен дом в центъра на Добрич. И там е открито момичето. Полицейските служители веднага са извикали "Бърза помощ". Момичето е отведено в Спешния център в Добрич, където му е оказана бърза помощ. Състоянието му е много тежко - има външни следи от нараняване, има следи от загасяне на цигара в лицето. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, която ще установи вида на телесните наранявания, което може да доведе и до повдигане на още едно обвинение - за причиняване на телесна повреда на 18-годишната Виктория", каза още тя.

И уточни, че до момента Районната прокуратура в Добрич ръководи досъдебно производство, по което е постановено задържане до 72 часа на мъжа, който е обвинен в държане на наркотични вещества и противозаконно лишаване от свобода по начин, опасен за здравето на пострадалата, и по особено мъчителен начин. Днес ще се поиска задържането му под стража.

"Вчера в късните следобедни часове окръжният прокурор на Добрич посети здравното заведение. След намесата и помощта на лекарите момичето вече е контактно, като продължават медицинските дейности по пълното ѝ оздравяване", добави говорителката на Сотир Цацаров.

Тя уточни, че днес ще бъде организиран нейният разпит пред съдия.

"В беседата, която се провежда с окръжния прокурор, тя е потвърдила, че е била държана не по нейна воля, а противозаконно е била лишавана от свобода от извършителя на престъплението", каза още тя.

"Видях, че е била малтретирана. 21 години работя като лекар и никога не съм виждал такова нещо", коментира пред Нова теливизия д-р Бисер Ботев, който я е приел в спешното. - "Проблемът не е толкова физически, а психически. Там лечението ще бъде трудно", допълни той.

"Докато я нямаше, получавах някакви писания в личния й профил, но имах подозрения, че не са писани от нея. В тях пишеше: "Мамо, аз си намерих приятел". Това не беше в стила на Виктория", разказа през сълзи пък майката Атанаска Димитрова.

Тя разказа, че няколко дни преди случката дъщеря й довела мъжа, който сега е задържан, в дома си. Той бил в особено състояние.

"Човекът пушеше цигара и буквално не можеше да улучи пепелника. Мислех, че е пил. Не знаех, че е дрогиран. Казах на Виктория, че не го харесвам, най-малкото, защото е по-възрастен от нея".

На въпрос към Арнаудова нормално ли е, след като полицията е търсила момичето да не е проверила последните му контакти и толкова време да не е намерила похитителя, тя призна, че не е, но подчерта, че този въпрос е към МВР, тъй като прокуратурата не участва в издирването на изчезнали.

Тя обаче уточни, че той е осъждан три пъти за притежание на наркотици.