33-годишният Милен Райчев - брат на 31-годишния Серафим Райчев-Немия, обвиняем за убийството на бизнесмена Янис Макрис в Атина през октомври миналата година в гръцката столица Атина, е задържан прри съвместна акция на звено "Кобра", сектор "Издирване" в ГД "Национална полиция", ГДБОП и Областната дирекция на МВР в Хасково, съобщи на специална пресконференция директорът на хасковската полиция старши комисар Ангел Цанков.

По думите му, арестът е извършен в жилище, за да бъде избегната опасността да пострадат случайни лица. Арестуваният не оказа съпротива, допълни Цанков.

33-годишният Милен Райчев е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест от Апелативната прокуратура в Атина през април тази година, посочи зам.-окръжният прокурор Делчо Лавчев. Той уточни, че българинът е смятан за съизвършител на убийство през октомври миналата година, което е било извършено в южната ни съседка. Държавното обвинение е постановило 72-часов срок за задържане.

Днес следобед Окръжният съд в Хасково наложи на Милен Райчев постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Предстои гледането на делото за екстрадиция по същество.

Снимка: БТА

Става въпрос за убийството на Янис (Джон) Макрис, бизнесмен от Сидни с връзки с организираната престъпност. Той бе убит в колата си пред дома си в атинското предградие Глифада на 31 октомври м.г. Полицията смята, че става дума за поръчково убийство, наредено от неизвестна фигура от подземния свят.

В началото на април т.г. 31-годишният Серафим Райчев с прякор Немия бе арестуван в Атина и обвинен в убийството на Макрис. Атински детективи твърдят, че той е професионален убиец, който се е върнал в Атина от София на 2 април за друга работа. Заподозреният живее в България, но има и канадско гражданство и се смята, че е имал бизнес с татуировки в Канада. Твърди се, че полицията има свидетел, който е идентифицирал заподозрения като човека, засечен от видеокамерите да застрелва Макрис.