Оръжието, което полицията намери тази сутрин до Костенец в издирването на беглеца Зайков, е ловна пушка. Открити са и голям брой боеприпаси - патрони, твърди БНР.

По непотвърдена информация, пушката и патроните са били намерени в скривалище, което се намира близо до кошери до реката в Костенец. Предполага се, че скривалището е направено от Стоян Зайков, но за да бъде категорично потвърдено това, трябва да бъдат назначени експертизи на оръжието.

Намерената пушка, с която е застрелян Валентин Петров е открита на 6 км от дома му, твърди TrafficNews. Това означава, че издирваният вече девети ден бивш затворник се укрива в района на Костенец и се придвижва в радиус от няколко километра, смятат криминалистите. Районът в Гледжова махала - Горна Василица, където е намерено оръжието, в момента е блокиран и го претърсват. Хората, които живеят в най-близките къщи, признават, че се страхуват. Те не познават Зайков, виждали са го само на снимка.

По-рано главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов съобщи, че полицията е открила оръжие при един от огледите в гората край Костенец.

МВР започна безпрецедентна по размер операция в Костенец и околностите за издирване на заподозрения за убийство Стоян Зайков, който е в неизвестност вече девети ден. Днес в акцията ще бъдат включени термокамери на Гранична полиция, а при нужда ще бъде повикан и хеликоптер.

Зайков е в неизвестност от 9-и май, когато беше открито тялото на бившата му приятелка, от която има дете. На 16-и май полицията откри и тяло на мъж, съсед на заподозрения. По данни на МВР, мъжът е бил убит с ловна пушка, той е и братовчед на издирвания.

Експерти за издирването на Зайков: Блокират голямо пространство без насока

"Недопустим пропуск е второто убийство в града. Спецчастите действат на посоки, блокират голямо пространство без насока. Първите 24 часа след извършването на престъплението са най-важни за разследването. А полицията първоначално е подценила сериозността на случая". Това заяви в ефира на "Събуди се" криминалистът Иван Савов в коментар на акцията по издирването на заподозрения за двете убийства в Костенец.

"МВР не знае дали той изобщо е в България". Казаха, че нямало да го обявяват за международно издирване, защото имал заповед да не напуска страната. Истината е, че търсим игла в купа сено, без дори да виждаме купата сено. Има неофициална информация, че Зайков е иманяр, което означава, че познава Рила като дланта си", каза още Савов.

Мнение, че службите са подценили ситуацията и са проявили "несериозно отношение" изрази и бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов.

"Трудно е да се направи коментар. Девети ден няма никакви резултати и тази акция наистина е безпрецедентна. Акцията надмина и миналогодишната в Нови Искър. Безпрецедентно е, че толкова много хора, екипи и техника не могат да постигнат резултат, каза Радулов.

"Трябва да се прекрати достъпа до района, за да не се проверяват едни и същи къщи по няколко пъти. Това, което се случи със съседа, е абсолютно недопустимо. Не може да оставиш човека сам да си претърсва къщата за предполагаем убиец", коментира още професорът.