При проверки в 1032 търговски обекта е установено голямо количество продукти, аналози на марихуана, съобщи на брифинг главният секретар на Министерството на вътрешните работи Петър Тодоров. Проверките са по сигнали, че в търговската мрежа се предлагат наркотични вещества, забранени от закона. Образувани са 13 досъдебни производства и са задържани 11 лица. 

Става дума за 5670 продукти с хексахидроканабиол, познат и като HHC, аналог на марихуаната, които са иззети от магазинната мрежа в страната при акция на МВР и агенция "Митници", уточни директорът на "Национална полиция" Атанас Илков. Тези аналози на наркотични вещества са предлагани с неясни документи.

Илков определя иззетото количество като "огромно", а освен това въпросните вещества били лесно достъпни до подрастващите.

Стефан Бакалов от "Агенция митници" обясни, че употребата на наркотици се влияе от модните тенденции, затова според него е важно институциите да реагират своевременно. Той поясни, че хексахидрокарабинола е синтетичен канабиноид, който в последните два-три месеца направи мощна експанзия в България.

"Затова тези действия бяха ефективни", заяви той. Тази съставка предстои да бъде категоризирана като наркотично вещество от нашето законодателство, допълни Бакалов. 

На снимката: Петър Тодоров, Стефан Бакалов и Атанас Илков

Снимка: БТА

Главният секретар на МВР добави, че борбата с наркотрафика и наркоразпространението е приоритетна задача за МВР и тя по думите му дава резултати.

Той обяви, че е разкрита и голяма лаборатория за отглеждане на канабис в Сливенско преди около две седмици, а вчера е имало голяма операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в София и Костинброд, при която са задържани пет лица за разпространение на наркотици.