Рекордно количество недекларирана валута, пренасяна в лек автомобил от семейство с бебе, е открито от митничари на ГКПП "Капитан Андреево" вчера. При проверката на колата, с която съпрузите са пътували от Румъния за Турция, са намерени 1 562 865 евро с левова равностойност 3 056 698 лева, съобщи на брифинг заместник-районният прокурор на Хасково Мария Кирилова.

Пачките с евробанкнотите са били скрити между предните и задните седалки на автомобила. Шофьорът - турски гражданин, който е пътувал с румънската си съпруга и 18-месечното им бебе, е задържан и му е повдигнато обвинение. 

При първоначалния разпит предполагаемият трафикант заяви, че средствата са от продажбата на автобуси от баща му, а с парите трябвало да бъде закупено жилище, допълни Кирилова.

Снимка: БТА

Извършителите са се опитали да заблудят митничарите с наличието на малко дете в колата, коментира началникът на митнически пункт "Капитан Андреево" Георги Господинов. Той припомни, че обикновено за този род паричен трафик се използват автобуси и товарни автомобили.

Основният маршрут на потоците е от Западна Европа за Турция. Допускам, че в момента се търсят нови алтернативни начини за незаконен трафик, посочи още Господинов.

По думите му най-вероятно става въпрос за забранена от закона дейност, което е обичайно при такива опити за контрабанда. Ако се установи в срок до 90 дни, че парите са придобити по престъпен начин след проверка на произхода им, ще бъде сезирана прокуратурата, поясни Георги Господинов.

Снимка: БТА

От началото на годината досега на "Капитан Андреево" е установено пренасяне на недекларирана валута с равностойност за над 10 млн. лева, сочи статистиката на митницата. За цялата миналата година количеството е 27 млн. лева.