Голямо количество загробен опакован боклук с неясен произход е открит в местност край град Червен бряг. Уведомена е Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен, както и прокуратурата.

Кметът на Червен бряг д-р Цветан Костадинов е получил сигнал снощи  - около 17.30 часа, и веднага е предприел мерки за изясняване произхода на отпадъците, намерени в района между град Червен бряг и Пети квартал.

"Някакви хора открили някакви чували в Пети квартал. Изпратих наши хора от Общинския инспекторат да проверят на место сигнала и откриха количество - немалко, загробено. Това са пакети опакован боклук, от който Общинският инспекторат е взел някакви малки части и там е видял, че наистина количествата са сериозни - опакован боклук, той е под земята", каза кметът пред БНР.

Отпадъците са били открити под тревата. Инспекторите на общинската администрация смятат, че количеството им е около 350 кубика, вероятно изхвърлени от 2-3 ТИР-а, които са влезли по черни пътища.

Кметът уточни, че отпадъците са загробени в едно изоставено старо ТКЗС.

До мястото нямат достъп автомобили, смята кметът. Той е възложил на общинските служители и те са поставили сигнална лента, с която е оградена територията върху която личи, че има изхвърлен боклук.

Находката идва в момент, когато отново се разгоря аферата "Боклукгейт", които доведоха до арести, сред които зам.-министъра на екология и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен.

Преди два дни Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана спря два камиона с отпадъци да влизат в България през Дунав мост 2 при Видин-Калафат. Камионите е трябвало да стигнат до площадка за отпадъци в Червен бряг, но същата е затворена преди около месец от РИОСВ-Плевен.

В началото на май също бе пресечен внос на италиански боклук в Червен бряг. Тогава полски ТИР "Скания" с ремарке, с полски регистрации, преминал границите на страната на Дунав мост-2, беше спрян. Той е трябвало да разтовари отпадъци на територията на Червен бряг. Изпращачът на товара е италианска фирма.

Скандълът с отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, избухна в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България.