30 нелегални мигранти, част от които в тежко състояние, бяха открити в изоставен бус на магистрала "Тракия". Осем от мъжете са били в коматозно състояние, а общо 18 са настанени в различни болници. В други два случая от денонощието бяха задържани 12 сирийски бежанци в Калофер, а осем мигранти пострадаха при катастрофа в Ямболско. 

Сигналът за изоставения бус бил подаден между 9 и 9.30 часа тази сутрин. Превозното средство се намирало в аварийната лента на 55-ия километър от магистрала "Тракия" в посока София, километър преди тунела "Траянови врата". Бусът бил заключен и дошлите на място полицейски служители са го отворили. По информация на bTV не са имали храна и вода, нито документи за самоличност. 

На мястото били изпратени и пет линейки. Общо 18 души са настанени в различни болници, съобщиха за БТА от Центъра за спешна медицинска помощ в София. В болница "Св. Анна" са настанени трима души, толкова са и в "Пирогов". По двама души са настанени в ИСУЛ, МВР-болница, Военно медицинска академия и УМБАЛ "Александровска", а четирима са приети в лечебно заведение в Пазарджик. 

Шофьорът се издирва. Прегледите на мигрантите на място продължиха часове. Все още се установява как са влезли в страната.  

На мястото на инцидента отиде и окръжният прокурор на София Наталия Николова-Бончева. Тя съобщи, че по случая има образувано досъдебно производство за каналджийство.

В друг случай от днес осем мигранти бяха транспортирани в ямболската болница "Свети Пантелеймон" след пътен инцидент, съобщи за БТА заместник-директорът на лечебното заведение д-р Валентин Вълчев.

Автомобилът, с който са превозвани, е катастрофирал в ямболското село Победа. Колата излязла от пътното платно и се блъснала в дърво. Инцидентът е станал около 9 часа тази сутрин. Образувано е досъдебно производство, информираха от полицията в Ямбол.

Всички пострадали са мъже на видима възраст около 25 години. Самоопределили са се като граждани на Сирия. Към момента им се извършват прегледи за уточняване на състоянието, допълни д-р Вълчев.

И още един случай, свързан с мигранти, от последното денонощие - задържани са 12 сирийски бежанци, сред които и две деца, в Калофер. Те са били заловени от патрул на Районното управление в Карлово около 21 часа снощи.

Сирийците били превозвани с две коли. В едната имало шестима души, сред които две момчета на 4 и на 6 години. Децата били с бащите си, съобщиха от полицията. В другия лек автомобил, който се движел след първия, били останалите шестима сирийци, на възраст от 18 до 40 години. 

Шофьорите на двете коли са литовци. Те са били арестувани, а с бежанците е започнала работа служба "Миграция".