Общинският съветник от "Спаси София" Стефан Спасов е бил физически нападнат посред бял ден в центъра на столицата, съобщиха от "Спаси София", които са част от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" (ПП-ДБ-СС) в Столичния общински съвет (СОС).

"Нашият колега Стефан Спасов е бил на място да провери ремонтните дейности, когато е бил нападнат от Иво Дошев", посочват от "Спаси София". 

Ситуацията се е случила в 9:30 в отсечката между ул. 6-ти септември и ул. Георги Раковски. Нападателят първоначално се е качил неправомерно на една от строителните машини, които са извършвали ремонт на пътното платно. Той е взел ключа на машината, докато е била в движение и така, по думите на партията, е застрашил живота и здравето на работниците и на преминаващите. "В опит да се противопостави на неправомерната постъпка, Стефан Спасов беше нападнат и ударен в лицето. Той е получил леки наранявания и очилата му са били счупени", допълват от "Спаси София".

"Не можем да повярваме, че това се случва, но ситуацията е недопустима. Настояваме за спешни мерки от страна на МВР и за най-строго наказание за това физическо посегателство", заявяват още от "Спаси София".

От МВР потвърдиха за случая, допълва БТА.

Стефан Спасов е подал сигнал до компетентните органи и се очаква те да предприемат необходимите действия. "Аз като общински съветник към избран да защитавам интересите на софиянци. В момента една група от граждани застават срещу намеренията на Общината да извърши един планов ремонт. Изключително ми е неприятно, че днес трябваше да сте стига до подобни ескалации, които за мен показват единствено липсата на аргументи на протестиращите", Спасов.

Иво Дошев е известен граждански активист и администратор на YouTube платформата "Обществен контрол". Той често пуска в своя фейсбук профил гневни публикации, свързани с града и политиката. Вчера Дошев написа, че организира протест "срещу безобразията и незаконната реорганизация на движението и паркирането на Борис Бонев".

В понеделник протестът се проведе на булеварда заради започването на ремонт на платното. Гражданите са недоволни, че там ще се изгради велоалея, която ще "изяде" от паркоместата по "Патриарха".

Според Столичната община обаче такава велоалея не е предвидена при сегашния ремонт, а става въпрос за подмяна на асфалтовата настилка. "Разговарях с хората, събрали се на протест на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен". Причината - започналите работи по двете улици и подозренията на живущите за качествата на проекта. Информирах съкварталците за разговорите си от днешния ден с кмета Терзиев, транспортния заместник кмет Павлов и общински съветници", написа вчера кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. Той обяснява, че има издадена заповед на кмета единствено за ремонт на настилката, не за промяна на организацията на движение.