Подадените оставки след случая с избягалия затворник Владимир Пелов, който беше застрелян в Ботевград, определено не са достатъчни. Това е мнението на депутата от БСП Славчо Велков.

"Областната дирекция на МВР не е единствената структура на МВР, която носи отговорност", подчерта той по bTV. 

Според него случаят "Пелов" не е изолиран криминален случай, а е знаков по отношение на състоянието на системата за сигурност в страната, включително и тази в местата за изтърпяване на наказанията.

По думите му, той показва, че правосъдие може да се раздава и извън правосъдната система. "Когато в един средноголям български град, като Ботевград, се стрелят безразборно двама души, единият от които е избягал от затвора особено опасен рецидивист, а другият е криминално проявен, задържан малко преди това за незаконно притежание на оръжие, нещата са извън контрол", коментира Велков.

Утре БСП внася вота на недоверие към кабинета в сектор "Сигурност", каза още той. Велков подчерта, че друга важна тема утре ще бъде и освобождаването на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, което не е успяло в петък въпреки опита на мнозинството.

"Не мога да си обясня каква ще бъде причината за освобождаването, тъй като той е в добро общо състояние, има още 5 дни до края на болничния му", заяви Славчо Велков.

"Утре от трибуната на НС ще чуете кои са онези, които излъгаха цялата държава и скриха огромните дългове на НЗОК", отбеляза той.