Сочените за ромски барони Методи Димитров и Трайко Стоянов (Мето и Трайчо) остават в ареста, реши съдът, предава БНТ.

Други трима от задържаните обаче излизат на свобода срещу гаранция от 5 000 лева.

Петимата са обвинени за участници в групата за лихварство, изнудване и разпространение на наркотици в столичните квартали "Левски", "Христо Ботев", "Абдовица" и "Кремиковци".

Разследващите имат данни, че групата се е ползвала от полицейски чадър от служители на 5-то районно управление.

В понеделник при акцията бяха арестувани 20 души.

Припомняме, че в хода на действията по разследване, на 5 октомври, в столичните квартали "Христо Ботев", "Левски", "Враждебна"," Дружба" и "Димитър Миленков" бяха извършени общо 57 претърсвания и изземвания на жилища и автомобили, както и лични обиски. Намерени и иззети бяха документи и компютри с информация, доказваща престъпната дейност на групата, хладни оръжия, патрони, пари, неголямо количество наркотици, съобщават от СДВР.

Иззети бяха и три автомобила, ползвани от участниците в групата.

До момента по досъдебното производство са разпитани 43 свидетели, 9 от които пред съдия. Събраните доказателства сочат, че групата е сформирана още през 2014 г., като участниците са разчитали дейността й да не бъде разкрита чрез всяване на страх у пострадалите.

Петимата привлечени към наказателна отговорност са обвинени за участие в организирана престъпна група за изнудване, съпроводено с физическо насилие, лихварство, измами, и разпространение на наркотици, действала на територията на София и страната. Те вече са осъждани за престъпления против личността (телесни повреди, закани за убийство, изнасилвания, кражби).

Oперативната информация за престъпната дейност на групата е постъпила в началото на тази година. Участниците в групата са криминално проявени за множество и разнородни престъпления - кражби, телесни повреди, изнудване, измами. Двама са основните лидери, като са установени и около 20 души от тяхното обкръжение, които до голяма степен са подпомагали престъпната им дейност.

"Апелираме, ако има още потърпевши от престъпната дейност на групата, да се свържат с органите на МВР, за да се подпомогне разследването и то да бъде доведено до успешен край", пишат още от СДВР.