Часове преди свързаният с аферата "Осемте джуджета" Кристиян Христов да бъде арестуван, той е съобщил пред bTV, че се страхува за живота си. Казал и, че познава бившата жена на Петьо Петров (Пепи Еврото), откакто бил вербуван да участва в "платени контрапротести", след което му давали задачи, като да снима "магистрати, политици и служители на МВР в срещи, в които не би трябвало да са".

Формалният собственик на "Изамет" се канеше да даде пресконференция, в която да изнесе данни за рекет, побой, палежи и корупция по случая "Осемте джуджета". Малко преди началния ѝ час обаче той беше арестуван от цивилни служители на ГДБОП, по информация на МВР - по прокурорско искане, а неофициално - заради разследването, довело до акция в известен столичен ресторант в понеделник.

По същото разследване Размиг Чакърян-Ами и бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров бяха обявени за издирване.

На Петров бе повдигнато и задочно обвинение по-рано днес. Досъдебното производство е образувано за това, че от 2018 г. до 29 май 2023 г. в София различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като за това било употребено заплашване, както и за това, че за посочения период без надлежно разрешение, което се изисква по закон, е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

Часове преди задържането Кристиян Христов се свързал с телевизията, за да сподели, че се страхува за живота си. Казал също, че тъкмо е говорил по случая с МВР и че познава бившата съпруга на Петров - Любена, откакто бил вербуван да участва в "платени контрапротести".

"Няколко протеста, включително и протеста пред ВСС срещу агнешките главички, това са протести в които съм участвал, организирани от Любена Петрова срещу заплащане. Парите, за които аз участвах в протестите, бяха между 100-150 лв. за един", казва още Христов. 

Той твърди и, че заработил с Любена първо от лекомислие, а после под заплахи. Изпълнявал различни задачи "по принуда, че ще съсипят живота му". А задачите били: "Да снимам най-различни хора по заведения - магистрати, политици и служители на МВР, снимам ги в срещи, в които не би трябвало да са. Любена често започна да се вижда с едно лице, което на по-късен етап стана разпознаваемо, а именно Иван Гешев", каза Христов. 

Той разказва и че е организирал побой над младеж и палеж на цех близо до София, отново под чужди нареждания. Твърди, че говори сега от страх за живота си. "Би могло да се случи така, че да ме арестуват, да ми образуват много дела", предрича Христов. 

Потърсена от bTV Любена Петрова отрича да е нареждала на Христов каквото да било: 

"Кристиян Христов е незначителен човек, който беше и продължава да е момче за всичко на Петьо Петров. Той лъже. Аз бях жена на Петров, но не аз движех делата му, и няма как да съм заплашвала Христов да извърши това, за което твърди".

Самата Любена Петрова направи по-рано серия от разкрития в интервю за "Антикорупционен фонд", в което заяви, че главният прокурор "никога не е ходил в заведението "Осемте джуджета". И предположи, че писмото със заплаха, за което в средата на май съобщи Иван Гешев, е написано именно от Пепи Еврото. 

"Прочетох писмото, което е изпратено на главния прокурор, до 10 часа да си подаде оставката, иначе седял сам на ръба на скалата, Мечо Пух. Това са изрази, които Петров употребяваше по 5-6 пъти на ден и в това писмо аз съзирам него, това няма вариант да е писано от друг човек", категорична е Любена Петрова.

Двамата, освен бивши семейни партньори, до 2020 г. управляват и "Осемте джуджета". Бившата жена на Петров назова и имена на магистрати, посещавали заведението и обменяли "парични суми". Сред имената е и това на заместник главния прокурор Борислав Сарафов. Пред bTV той определи интервюто "инсинуации".