Фактът, че полицията вече пети ден не може да залови убиеца от Костенец, говори за некомпетентност от страна на органите на реда. Около това мнение се обединиха експертите по сигурност проф. Николай Радулов и Николай Марков пред "България он Ер".

Според бившия главен секретар на МВР Николай Радулов, хората са загубили вяра в полицията и поради тази причина дори и да забележат престъпник, те не подават сигнал. Той допълни, че статистиката за намаляващата престъпност у нас е манипулирана.

"Според МВР лицето е много опасно. Въпросът е дали полицията има компетенцията да го залови. Това, което виждаме през последните години е, че ако този, който бяга не влезе в конфликт с други хора и не започне да стреля, може и да не бъде открит. Никой не позна Пелов в Ботевград. Хората не желаят да подават сигнал до МВР, тъй като не вярват на полицията. Статистически престъпността намалява, но не е така. Статистиката се манипулира. Над 740 души с влезли в сила присъди се издирват, но някой търси ли ги?", коментира Николай Радулов.

43-годишният Стоян Зайков бе обявен за издирване, като заподозрян за убийството на 38-годишната Милена Шишкова. Тялото на жената бе открито в петък около 8.30 ч. на метри от дома й в Костенец. Милена е била застреляна в главата с малокалибрен пистолет, като първо е била пребита, а ръцете й са били вързани. Трупът й е намерен, след като сестра й, майка й и 15-годишният й син пристигнали в къщата й и видели кървави следи. Те сигнализирали в полицията и пристигналите криминалисти са намерили тялото на отсрещната поляна.

От пет дни жандармерия, полиция, горски служители и спецчасти претърсват Костенец и гората край него, но от Зайков няма и следа. Издирването се затруднява и от факта, че заподозреният не ползва от една година мобилен телефон. Според местните, убиецът е изтеглил спестяванията си преди да изчезне, а неговият близък приятел и бивш полицай Иван Джоров заяви пред bTV, че Зайков трудно ще бъде открит и може да се укрива с месеци.

Николай Марков подчерта, че полицията трябва да внушава спокойствие и сигурност, а не страхове, обяснявайки на гражданите колко опасен е даден престъпник.

"Когато има некомпетентност от страна на полицията, те внушават на хората, че престъпникът е много опасен. Това е един обикновен човек, който никога не е бил в специална служба. Той не може да е по-подготвен от хората, които искат да го заловят. Ако полицията не може да хване един аматьор, какво ще правим, ако тук дойдат терористи. Полицията трябва да внушава спокойствие и сигурност, а не страхове. България е единствената държава в ЕС, в която няма наказателни производства за нападение срещу личността. Всеки е длъжен да се защити. Ние сме лишени от тази законова възможност, а това е позор. Поставили сме гражданите в среда, в която да оцеляват, а не да живеят", разясни Марков.