От 2015 г. до момента 20-годишният Мохамед Абдулкадер, който вчера бе задържан в Бургас и обвинен за тероризъм, неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки. Това съобщиха от Специализираната прокуратура, като се позоваха на събраните доказателства.

Вижте снимките, разпространени от държавното обвинение

Младежът, който е трикратен републикански шампион по класическа борба и е дете от смесен брак на българка и сириец, бе задържан вчера при спецоперация на ГДБОП и ДАНС в Бургас.

По време на акцията бяха извършени претърсвания на адреси в Бургас, откъдето бяха иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването, допълват от държавното обвинение. Като свидетели бяха разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени бяха и 10 разпознавания.

На Мохамед Абдулкадер е повдигнато обвинение по по чл. 108а, ал. 6 от НК – участие на български гражданин в терористично престъпление зад граница. Младежът е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа.

Днес той е конвоиран от Бургас за София, като Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 

Установено е, че бащата на 20-годишния Мохамед и към момента е лидер на една от тези джихадистки групировки в Сирия и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност.

До момента няма данни обвиняемият да е участвал в подготовка на терористични нападения в България, допълват от прокуратурата.