Общинският съветник от ДПС в Кърджали и председател на Комисията за младежки дейности в местния парламент Алтънай Халил е задържан при специализирана операция на МВР за противодействие на конвенционалната престъпност и престъпленията против политическите права на гражданите.

Акцията е проведена вчера на територията на РУ-Кърджали, а 59-годишният Халил е в ареста за срок до 24 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Образувано е досъдебно производство за предложена имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателно право в полза на определена политическа партия.

Процесуално-следствените действия по случая продължават и в днешния ден. Вчера са проверени общо 35 души, 11 търговски обекта, три игрални зали, три заложни къщи, пет помещения. Съставени са 15 констативни и 10 предупредителни протокола. 

Кметът на Кърджали и зам.-председател на ДПС Хасан Азис нарече ареста на Халил - "пореден удар срещу демокрацията".

В профила си в социалната мрежа, Азис публикува снимка пред РПУ-Кърджали и написа:

"Пореден опит за омаскаряване и очерняне на политически активисти, и то четири дни преди парламентарните избори! С всички сили продължаваме да се борим срещу произвола и полицейщината, които някои хора си въобразяват, че може да упражняват безпочвено и безнаказано. Свидетели сме на евтин политически сценарий с мотиви на полицейщина, целящ да подготви аудиторията за поредната доза милиционерска агитация! Остро се противопоставяме на всеки опит за омаскаряване на честни хора с цел политически дивиденти преди изборите!".

Той обяви, че тази сутрин Общинският съвет на ДПС в Кърджали ще внесе жалба срещу неправомерното задържане на общинския съветник Алтънай Халил. Към момента не е ясно дали това е станало факт.