Прокуратурата образува нови 13 досъдебни производства за безстопанственост в болници в страната. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди всички разследвания за безстопанственост в болниците да се ръководят от СГП и да се разследват от следователи от НСлС, съобщиха от прокуратурата.

Решението на проблема в болниците с отдаването на площи под наем и с функционирането на болница в болницата може да се търси чрез преосмисляне на концепцията за здравните заведения. Така главният прокурор Сотир Цацаров по повод оповестените днес от прокуратурата нови 13 разследвания за неизгодни договори в болници и започналите нови 15 проверки.

Проверени са 329 договора за наем на площи и медицинска техника, за различни дейности. Разследванията ще се водят от градската прокуратура в София и от националното следствие, за да няма усещане и опити за натиск и зависимости по места, обясни Цацаров. Той даде за пример малка болница с 4 линейки, която вместо да ползва тях е сключила договор с фирма на един от заместник-управителите. Частната компания оперирала със собствени линейки.

Новите 13 разследвания са в Пета многопрофилна болница за активно лечение УМБАЛ "Царица Йоанна", СБАЛО "Проф. Бойчо Бойчев", УМБАЛ "Света Анна", Националната кардиологична болница, болницата по хематология, инфекциозната болница - всичките в София, както и болниците във Видин, Разград, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен. Прокуратурата е възложила на полицията допълнителна проверка на договори за медицински услуги в още редица големи болници.

В края на 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на ГД "Национална полиция" и Министерство на здравеопазването във всички държавни и общински болнични заведения, сключили договори в нарушение на чл. 9 ал.6 от Закона за лечебните заведения, договори за съвместна дейност с други лечебни заведения, договори за наем на помещения и апаратура и др.

Проверени бяха 329 договори, сключени от държавните и общински лечебни заведения на територията на страната.

 

На 15 март прокурори от Върховна касационна прокуратура образуваха досъдебни производства за безстопанственост в болниците в Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново, Кърджали, Ловеч и Попово

Ден след това по изпратени от ВКП материали, Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за безстопанственост в УМБАЛ "Н.И. Пирогов". Оказва се, че нарушенията са започнали през 2010 г. още при предишните ръководства на болниците, като те се изразяват в сключване на незаконни договори, както и договори за отдаване на апаратура под наем.

От прокуратурата уточниха, че повечето лечебни заведения, в които предстои разследване, са пред фалит - теза, която бе напълно отречена от здравните власти.