Шестима души са привлечени към наказателна отговорност след вчерашната акция в НОИ - Силистра, при която беше задържан и директорът Милен Пенчев, стана ясно на брифинг на прокуратурата и МВР. Разбитата схема е за издаване на фалшиви документи за трудов стаж за получаване на висока пенсия. Арестите са извършени в Силистра и София. Групата е действала за изключително дълъг период - от 2007 г. Сред задържаните са освен шефът на НОИ - Силистра, така и началник на отдел отпускане на пенсии в областния град и служител на НОИ в София. Облагодетелстването се състояло в това на лица, на които изобщо не им се полага пенсия и такива, които нямат достатъчно трудов стаж, да се издадат фалшиви документи, че са работили в определени предприятия, с които те придобивали право за пенсия. Извършено е претърсване и изземване на 14 адреса. Иззети са множество мобилни телефони и документи - телкови решения, банкови карти и извлечения от банкови документи.

 

Обвиненията са за членуване в организирана престъпна група. В групата действали и баща, майка и син. Синът уреждал документите, като дори регистрирал лицата, на които да се отпускат пенсиите, на адрес на родителите му. На въпросните хора с уредени пенсии им били вземани дебитните карти и били принуждавани да подписват пълномощни, за да може майката да ходи да взема пенсиите от пощенските клонове от тяхно име. Те удържали съответни суми от пенсиите, като колкото по-голяма била пенсията, толкова по-голяма била и "комисионата".

Установено е, че по телефона Пенчев е диктувал на началника на отдел "Отпускане на пенсии" лични данни на лица, които са искали да получават пенсии, за които нямат право. "Тя е записвала на бележка абревиатурата "СМЧ - Пенчев", тоест "Силно мой човек - Пенчев". С тези отбелязвания служителите знаели, че това са близки до директора хора. По този начин самите пенсионни досиета се изготвяли по-бързо и безпроблемно, не са се извършвали нужните проверки", обясни Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура.

Лицата, които са се възползвали, от такива пенсии, са били от различни прослойки, включително бивши кметове, заместник-кметове и общински съветници.

До момента разследващите са установили, че по схемата отпуснати пенсии на около 20 души, обясни наблюдаващият прокурор Димитров. Установено е, че те никога не са работили в предприятията, отбелязани в трудовите книжки. Обикновено се е удостоверявал стаж като миньори, тъй като пенсията е висока и това дава възможност и за по-ранно пенсиониране.

 

Снимка: БТА

По думите му става въпрос за пенсии от над 600 лв., като някои суми дори са били "таванът" по закон. Тези хора въобще не са имали право на пенсия, някои от тях нямат почти никакъв трудов стаж, посочи още наблюдаващият прокурор.

Предстои да се прецени за кои от обвинените да бъде поискана постоянна мярка "Задържане под страна", обясни наблюдаващият прокурор Димитров.

Част от членовете на групата са били ангажирани с изготвянето на фалшиви удостоверения за трудов стаж. По случая са разпитани множество свидетели.

Доказателствата са събрани и чрез разпити на действащи служители, и чрез СРС-та.