Журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков излезе с твърдения по случая с Мартин Божанов, че е достигнал до данни, които са секретна информация. Това съобщи самият Стайков с пост във Фейсбук.

В публикацията си Стайков твърди, че според получените от него данни жената на убития е набрала по телефона веднага след престъплението първо номера на висш полицай. Чак след този разговор идва обаждането ѝ до МВР за убийството. Името му Стайков не разкрива. Отново в завоалиран стил той добавя към фактологията, с която се е сдобил, че няколко месеца преди убийството на Нотариуса в неговия СС клуб са били открити наркотици при претърсване от страна на СДВР, но информацията не е била оповестена и всичко било покрито.

Журналистът от Антикорупционния фонд пише още, че Мартин Божанов е регистриран като доброволен сътрудник на МВР в категориите "ДЛ" и "Информатор" още преди 19 години - през 2005 г. Регистрирал го е служител на Трето РПУ в столицата - Виктор Младенов, посочва го Стайков.

"Същият Младенов е извършвал множество нерегламентирани справки в базите данни на МВР по отношение на лица, оперативно интересни за Нотариуса, включително за свидетели срещу него. Установено е при проверка преди две години, няма наказания", допълва той профила на полицая, регистрирал Нотариуса като информатор.

Междувременно парламентът реши да изслуша вътрешния министър Калин Стоянов именно във връзка със случая "Нотариуса". Изслушването ще се проведе по време на пленарното заседание в четвъртък като втора точка в дневния ред.

Тази част от пленарната сесия ще бъде закрита заради обсъждането на класифицирана информация. Искането за изслушването на вътрешния министър е на лидера на ДСБ и депутат от ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Калин Стоянов вече обяви, че не познава Нотариуса и ще търси правата си в съда от всеки, който го клевети.

"Публичните атаки към мен от определени кръгове от хора в медийното и интернет пространство не стихват! Използват се внушения на неистини и откровени лъжи! Затова съм длъжен да заявя категорично: Не познавам, не съм се срещал и разговарял лично или чрез други лица, по телефона, включително и чрез мобилни приложения, с Мартин Божанов - Нотариуса!

По времето, в което бях ръководител на ГДБОП, събрахме всички материали по делото срещу този човек, които са внесени в прокуратура и на базата на които има образувано досъдебно производство! За разпространяваните неистини и лъжи по мой адрес заведох граждански иск в съда срещу сайт и лица, определящи себе си като "разследващи" журналисти", вече заяви вътрешният министър, срещу чието оставане в служебното правителство възразяват от ПП-ДБ.

Преди ден пък трима главни прокурори - настоящият Борислав Сарафов и предшествениците му Иван Гешев и Сотир Цацаров, отказаха вчера да бъдат изслушани в парламентарната комисия за дейността на Мартин Божанов-Нотариуса, а заседанието на комисията преди седмица беше осуетено.