Раненият при инцидент в София полицай е започнал работа преди около два месеца. Това каза директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) гл. комисар Любомир Николов на брифинг за медиите.

Мъжът вече е опериран и се възстановява. След правилната преценка на единия от полицаите са спасени три човешки живота - на двамата полицаи и на нападателя, познат с прякора Ники Плешивия, каза Николов.

Стари дразги във времето назад са причинили спора, заради който са извикани екипи на МВР, разказа единият от полицаите, отзовали се на сигнала - Цветан Маринов. Той добави, че мястото, на което са били извикани с колегата му, който по-късно е бил прострелян, е било неосветено.

Малко, след като казали, че са полицаи, нападателят насочил пушка срещу тях и стрелял и така пострадал по-младият служител на реда. След това мъжът се опитал да нападне униформените и с нож, разказа Маринов и добави, че той лично е опитал да го обезвреди, използвайки новите електрошокови устройства, с които са снабдени полицаите.

По-рано днес от Софийската градска прокуратура съобщиха, че на 67-годишния нападател вече е повдигнато обвинение и той остава в ареста за 72 часа. Досъдебното производство е образувано вчера в условията на неотложност.

Инцидентът е станал в гр. Нови Искър, местност "Радеви круши" вечерта на 8 юни. Пострадалият полицай и негов колега били изпратени по сигнал за междусъседски скандал, съобщиха по-рано от МВР. На място подателят на сигнала обяснил пред униформените, че съсед заплашил семейството му с физическа саморазправа и убийство, след което успял да избяга. В хода на стартиралите действия за установяването му, срещу полицаите бил произведен изстрел, куршумът уцелил ръката на единия от униформените.

При извършените първоначални действия по разследването са иззети два ножа, както и две пушки, които предстои да бъдат изследвани чрез балистична експертиза. За 67-годишния мъж прокуратурата ще иска постоянен арест.