Рецидивист нападна с хладно оръжие полицаи, а след това простреля единия от тях, съобщиха от МВР.

На 8 юни около 23.30 часа униформаният и негов колега били изпратени по сигнал за междусъседски скандал. На място подателят на обяснил пред полицаите, че негов съсед заплашил семейството му с физическа саморазправа и убийство, след което успял да избяга.

Докато го гонели, срещу полицаите бил произведен изстрел, като куршумът уцелил ръката на единия от тях. Колегата му успял да качи простреляния в патрулния автомобил, където му оказал първа помощ. Възползвайки се от ситуацията, стрелецът нападнал полицейските служители с хладно оръжие. В крайна сметка полицаите успели да го обезвредят и задържат.

На място се отзовал втори полицейски екип и линейка, а пострадалият полицай е транспортиран в болница.

Задържаният е 67-годишен, криминално проявен и осъждан - от 1977 до 2021 година има четири присъди - за хулиганство, за противозаконно отнемане на МПС, за телесна повреда и кражби, и за съучастие в опит за кражба на движими вещи. При процесуално-следствените действия са иззети използваното от рецидивиста оръжие - пушка, преработена за стрелба с бойни патрони, още една пушка и два ножа.

Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство по чл. 131 от НК под надзора на Софийската градска прокуратура. На задържания е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа.